Arosstöten April 2002

Gå upp tidigt... åka bil i flera timmar. Hoppa runt i vita tights och få stryk. Man kan undra varför man gör det här, men svaret är ju självklart - man får ge andra vitklädda clowner stryk.

Det har varit Arosstöten igen. Det är en fäktintensiv träning, vilket innebär att man får fäkta mycket och länge. Det var 27 deltagare från fyra olika klubbar: Falun, Karlstad, Linköping och Västerås. Vi delades upp i två pooler, från vilka de sju översta i båda poolerna gick till en A-final och de andra till en B-final. Inget uppgjort schema, utan man hänger vid pisten, dömer en match eller två, ser nån man inte fäktat mot, tar en banan, vilar lite och så vidare. Ganska trevligt och gemytligt men lite svårt att hitta människor man aldrig sett innan ibland.

Nivån på tävlingen är lite lagom, de nyaste nybörjarna kanske inte har något att hämta men om man fäktat ett år eller två är det värdefull erfarenhet att delta i sådana här tävlingar. Man träffar på många olika fäktstilar och man får tillfälle att jämföra dem med sin egen. Till exempel mötte jag en hel del fäktare som antagligen är mer tekniskt raffinerade än vad jag är men som inte hade någon större känsla för timing och avstånd. Detta leder ju till att de gör sina parader och kombinationsattacker på ett avstånd som inte är för dem fördelaktigt, eller helt enkelt medan motståndaren är på väg bort och man ändå inte har någon chans att träffa. På försvaret uttrycker sig det här i att man blir överumplad av anfallet och den anfallande motståndaren kommer så nära att de inte hinner göra en parad-ripost eller vad de hade tänkt sig. Nere i vår fäktsal på bortre kortsidan hänger en liten lapp med fyra enkla ord på. Den är sann och gäller, fråga en instruktör om du inte fått den förklarad för dig.

Det skulle funnnits lite mer bilder från den här tävlingen, men jag har en så förbenat cyber-spejsad digitalkamrea att jag (trots instruktioner till folk "tryck bara ner knappen hela vägen") när jag fick tillbaka kameran och skulle se resultatet hälsades med meddelandet "no files". Lite tankearbete får mig att tro att det möjliga scenariot är att de som skulle ta lite bilder försiktigt (för att inte ha sönder den ömtåliga kameran) tryckt ner knappen halvvägs. Då fryser bilden i fönstret en kort stund när kameran ordnar med fokus och annat och man kan kanske tro att den har tagit en bild, om man inte någon gång testat att trycka ner knappen hela vägen för då står det "recording" med stora röda bokstäver över den lilla displayen som finns. Så, reultatet är inga bilder. Ni får ta mig på mitt ord istället :)(bild från Arosstöten 020119)


Sju fäktare från Linköping är inte dåligt deltagande. Är du intresserad av att följa med nästa gång så är det bara att hålla ögonen på de tävlingsinbjudningar som kommer upp på anslagstavlan med jämna mellanrum. Jag rekommenderar alla att åka ut på tävlingar så fort man känner sig redo att pröva, och sådana här mindre tävlingar är utmärkt att börja med. Det är kul, man får reda på vad man måste träna mer på och man träffar massa andra fäktare. Det är därför man plågar sig genom att gå upp tidigt en helgdag och åka till någon liten hålla för att hoppa runt i vita tights.

/Daniel