Coupe D´Athènes 2005

Helgen 12-13 mars 2005 hölls en världscuptävling i värja för damer (seniorer) i Aten. Totalt deltog 87 damer från hela världen. Sverige representerades av Sophie Haarlem, Anna Kats och Hanna Sjöberg (alla från SAF) samt Annica Isaksson från LFK. Med på resan var även Sophies sambo Tobias. Här ser vi hela truppen samlad:
 

(Från vänster: Hanna, Anna, Annica, Sophie och Tobias.)

Tävlingen hölls i en hall på olympiadområdet, Complexe Olympique d´Athènes (O.A.K.A) -- en samling futuristiska byggnader i Atens utkanter:

Området ingav en känsla av "spökstad": inte en människa i sikte någonstans.

Från tävlingshotellet inne i stan bussades vi ut till hallen på morgonen, och tillbaka på eftermiddagen. Här ser vi den enda övriga skandinaviska deltagaren, Margrete Moerch från Norge, på bussen:
 
 
De ljumma vårvindarna utomhus till trots var temperaturen i hallen okomfortabelt låg. Notera jackorna hos fäktare och åskådare i sidoområdena!
 
 
Första tävlingsdagen behövde de 16 högst rankade tävlingsdeltagarna inte ens fäkta: de var direktkvalificerade till 64-tablån med start dag två. Alla svenskor måste dock börja fäkta direkt. Redan klockan nio på morgonen var matcherna i den inledande pouleomgången igång. Här ser vi Annica (till höger) i en av sina poulematcher:


 

Baserat på utfallet av poulomgången eliminerades c:a 20 procent av deltagarna. Av svenskorna gick Sophie och Annica vidare. Sophie hade fäktat så bra i poulen att hon inte behövde fäkta mer första dagen: hon hade redan kvalificerat sig till 64-tablån. Annica däremot hade bara vunnit två matcher i poulen och var tvungen att fäkta en direkteliminering för att ta sig till 64-tablån. Den matchen slutade tyvärr 15-13 till Annicas nackdel. Kvar till tävlingens andra dag var således endast Sophie.
Här ser vi Sophie möta tyskan Lisa Wollinsky i kamp om en plats i 32-tablån:
Matchen har bara börjat och vi ser att Sophie (till vänster) redan har en övertygande ledning, en ledning som sedan bara ökade (slutsiffrorna blev 15-6).

I 16-tablån fick Sophie möta Sonja Tol från Nederländerna. Kampen var oerhört jämn, men avgjordes till sist i sudden death till Sonjas fördel. Sophie slutade härmed tolva i tävlingen, medan placeringarna för oss övriga svenskar var betydligt blygsammare (Annica 65, Hanna 83, Anna 84).

Aten i mars bjöd på soligt väder och lagom mycket värme. Uteserveringarna var öppna och ett besök till Akropolis höjder kunde vi förstås inte missa. Så särskilt synd om oss var det förstås inte, även om åtminstone undertecknad var besviken på sin tävlingsinsats.

 
Text: Annica
Foto: Annica och Tobias