Ciudad de Barcelona 2005

Första helgen i juni 2005 hölls en världscuptävling Grand Prix i värja för damer i soliga Barcelona. Uppslutningen var överväldigande: totalt deltog hela 160 damer från hela världen. För det svenska bidraget svarade Sophie Haarlem och Anna Ahldén-Lindwall från SAF samt Annica Isaksson från LFK. Utöver den individuella tävlingen, som pågick fredag-lördag, hölls även en lagtävling på söndagen. Sverige ställde dock inte upp med något lag i denna.

 

 

Stämningsbild från första dagens pouleomgång. Något som inte syns är hur VARMT det är i hallen, över 30 grader, pust!

Konkurrensen var stenhård och Anna och Annica, med en respektive två segrar i poulen, gick tyvärr inte vidare i tävlingen. Sophie däremot hade hela fyra segrar i poulen och stod över den första direktelimineringen. Hon vann därefter den andra DE:n och kvalade härmed in i 64-tablån.

 

Sophie, djupt försjunken i värjmek. I bakgrunden hennes mamma Christina.

 

 
Anna hade en olycklig start på tävlingen i och med att flygbolaget inte lyckades få med sig hennes bagage. Som tur var lyckades hon låna ihop fäktutrustning så att hon ändå kunde starta. Här ser vi henne som åskådare under tävlingens andra dag.

 

Orwar Lindwall, Annas pappa tillika fäktmästare på SAF, var också på plats.

 

Sophie gjorde en stark insats även tävlingens andra dag, då hon lyckades vinna första DE:n och härmed ta sig in bland de 32 bästa. På bilden ser vi henne (till vänster) möta grekiskan Jeanne Hristou i kamp om en plats i 16-tablån. Tyvärr är det Hristou som går segrande ur striden (hon slutar till sist sjua i tävlingen).

 

Ytterligare en svensk på plats var Henning Österberg, som deltog som domare. Här ser vi honom döma en match mellan fransyskan Laura Flessel-Colovic (till vänster), silvermedaljör i OS i Aten, och kinesiskan Li Tan. Den spännande kampen, som gäller en plats bland de åtta bästa, vinns till slut av Tan.

 

Eftersom större delen av världseliten fanns på plats fanns det mycket bra fäktning att titta på och lära av. Här ser vi fransyskan Maureen Nissima (till vänster), med ett brons från Aten på meritlistan, möta polska Olga Cygan. Nissima vinner kampen och tar sig på så vis in bland de 16 bästa.

 

I sin nästa match möter Nissima en annan polska, Danuta Dmowska. På bilden leder Nissima, men till slut blir det ändå Dmowska som tar hem segern (och sedermera en bronsmedalj i tävlingen).

 

Publik är det generellt ont om på fäkttävlingar, och så även i Barcelona. Ingen kunde därför undgå att lägga märke till den ensamme, hängivne, tyske supportern. Utöver flaggan hade han med sig olika mjukdjur och något slags skallra som han gjorde bruk av varje gång en tyska satte en stöt.

 

Tredje och sista dagen var som sagt vikt för en lagtävling. Till final gick Kina och Ryssland, och det blev ett ruggigt spännande möte. Lagen följdes åt stöt för stöt, och i varje enskild kamp fäktades det intensivt och in i sista sekund. Utgången var oviss in i det sista, men till slut blev siffrorna 26-25 till Rysslands favör.

 

Besöker man Barcelona finns det några saker man inte bör missa att titta på. Till dem hör visst katedralen ovan.

 

Även ett hus ritat av arkitekten Gaudí är populärt. Här ser vi en detalj av huset: ett av de vackra källarfönstren.

 

En skymt av Medelhavet får avsluta denna berättelse om en lärorik tävlingsresa som gav mycket inspiration och fäktlust!

 
Text och bild: Annica