Daniel delar med sig av lite visdom som han samlat på sig under åren. Jajamen, lita bara på allt jag säger...


Därför är det fånigt att förbereda sig


Jag tänkte kåsera lite över något som ofta stör mig. Varför snackar alla om att man måste förbereda sig och hålla sig i trim för att få ut det mesta möjliga av sporten? Jag vill bemöta de flesta villfarelser som florerar därute med hårda fakta och alla som vill är välkomna att kommentera.

Vilka olika saker vill jag bemöta? Jo:

Vi börjar med den första:

Det är bra att värma upp

Värma upp... har ni tänkt på att det egentligen bara är slöseri med energi att värma upp? För oss med, ehh... begränsad kondition är uppvärmning egentligen bara ett sätt att förkorta hur länge på en tävling eller träning som man kan hålla på och fäkta. Dessutom är det ju så på tävling att man blir väl uppvärmd i den första pule-omgången i alla fall. Du förlorar ju iofs den första matchen 5-0 och får svårare i resten av uttagningen, men jag tycker man blir mycket mer 'fäktaktigt' uppvärmd på det sättet - Man ställer sig på pisten, motståndaren sätter spetsen i bröstet på en ett par gånger och man tänker "hur gick det där till?". Då, då är man lagom uppvärmd.

Dessutom är brist på uppvärmning ett utmärkt sätt att skyla över orsaken till att inte värma upp, dvs dålig kondition - när du stukar en fot eller drar av ett ledband eller nåt så kommer ingen alls att misstro dig, och du kan lugnt lägga ner all tävlan innan din dåliga kondition visar sig. Dessutom kan du peka på dina omlindade fot i månader efteråt och skaka på huvudet när någon av dina vänner vill ut och springa eller träna - mycket praktiskt.

 

Det är bra att hålla dina vapen i trim

Spetsen, klingan, kroppsledningar... ska man hålla koll på att allt det där är i gott skick och fungerar? Vi som tänker efter lite kommer ju fram till att det är faktiskt folk som gör det hår åt oss! Jajamen, utan att vi ber dem. Vem? - domare på tävlingar. Tänk efter, de kontrollerar hela din utrustning med lite tur, att spetsarna fungerar och är lagliga. Och för ett gult eller rött kort får du ju då reda på ifall någon av dina grejer behöver fixas. Jättebra, och man slipper hålla koll själv.

De säger ju att man kan tjäna stötar på att hålla sina spetsar i fint skick, inga ojämnheter, rost och sånt och att fjädrarna är nära vad som är tillåtet. Men tänk såhär istället, inte som någon som vill vinna eller så utan som en fäktare... om du får en poäng (och måste trycka in spetsen med 3 kg kraft istället för 750 gram) med din spets som den är nu, då är det ju verkligen en bra träff eller hur? Inga halvmesyrer, och din kompis ligger och kvider på golvet. Dessutom kan du ju efter att du förlorat matchen säga "jamen hade jag haft en okej spets hade jag vunnit, jag var på dig så många gånger..." och gå därifrån med hedern i behåll eftersom du faktiskt inte behöver träna längre för att fortfarande nästan vinna. Allt bara genom att du inte ordnar med ditt material.

Det är bra att ha koll

Nonsens. Hålla koll på tider till tävlingar, regler och annat - skulle det hjälpa till? Att vara förberedd? Ah, låt mig tala om att det finns en lång fin tradition i att stå och laga sina vapen 30 minuter innan tävlingsstart. Man jobbar alltid mycket mycket bättre under tidspress när man vet att man inte har några fungerande vapen och man inte får vara med om man inte satt ihop ett alldeles strax. Det ger lite extra spänning under en tävling också att veta att man inte har några reservvapen ifall det man håller i skulle gå sönder. Det är helt enkelt sånt som ger lite extra krydda till allt.

Så, jag hoppas att jag har bemött alla fåniga påståenden som florerar. Ta det lugnt.


Kommentarer på materialet? Skriv till Daniel och håll med om hur fånigt det är att förbereda sig.