Oslo Cup 29-30 september 2001

Fem stycken fäktare från LFK ställde upp i Oslo Cup. Andràs Borsodi tävlade för Bygdö fäktklubb individuellt och placerade sig på 26:e plats av 59 startande. I lag tävlade han för Norge och var med om att vinna hela tävlingen. Karin Borsodi tävlade individuellt och kom 24:a av 38 startande. Annica Isaksson som gjorde tävlingsdebut, placerade sig på 36:e plats. Daniel Thunborg kom på 41:a plats och Ola Lindén på 44:e av 59. De tre sistnämnda tävlade tillsammans i ett mixlag i herrarnas lagtävling på söndagen. Det blev endast seger i ett lagmöte.

För er som endast bryr er om fäktning och resultat, så kan ni sluta läsa nu, för nedan kommer en berättelse om helgens tävling som är fullkomligt hopljugen i efterhand.

För att slippa se hur blixtarna från de automatiska hastighetsövervakningskamerorna, som finns på båda sidor om gränsen, lyser upp natthimlen, borde det ta sju timmar till Oslo. Men är det flera personer i bilen så kan en trevlig stämning uppstå i bilen och resan gå riktigt fort. Till och med så fort att det plötsligt kan konstateras, med en aning förvåning, att det finns vägbulor på E18. -Ett tecken på att den svenska tullen passerats.

Naturligtvis ska all utrustning vara i tipp topp redan innan avresan från Linköping. Då är det nämligen möjligt att efter att toaletten lokaliserats gå och sova. Det är ju fullt möjligt att sova över i fäktlokalen efter överenskommelse. Men när vapnen är i skick för en internationell tävling, så är det sängdags, inte tid till rövarhistorier till klockan sent på natten. Resultatet av att inte sova är att vakna till ett oherrans oväsen när övriga fäktare kommer på morgonen och inte orkar bära sina fullastade väskor i trapporna.

Vid all fäktning är uppvärmningen viktig, så även på tävlingar. Kroppen ska vakna och ställa in sig på att fäkta. Det är också viktigt att komma igång innan första matchen i poulen, inte till den sista. När annars uppvärmningen tryter finns det gott om tid till att studera tyska damlandslagets fäktskor. Flera hade de senaste Adidas skorna som finns i en högerfäktarvariant och i en vänsterfäktarvariant. Skorna i samma par ser alltså helt olika ut. -Helt klart på önskelistan till jul!

För er som inte kan, eller tycker det är fjompigt att prata franska, så är det bara att konstatera att det är just franska som gäller på en internationell tävling. Tyskor, litauiskor och ester dömer helt på franska. Mest underhållande är förstås Zuikov, om än inte för domaren. Zuikov är en mycket duktig est som varje gång han får ett tveksamt domslut emot sig protesterar högljutt -på fyra språk samtidigt! Räkneord och liknande kommer på skandinaviska, protesten på engelska, fäkttermerna på franska och svordomarna på ryska.

Trots det stenhårda motståndet lyckades samtliga fäktare ta sig vidare från pouleomgången till direkteliminering och 64 tablå. Väl där var motståndet övermäktigt, men då ingen blev utklassad så är insatsen klart godkänd.

Vis efter första kvällens mekande och uppesittartakter ska ju naturligtvis utrustningen vara i topptrim tidigt på eftermiddagen och fäktaren sova vid 22. Det som annars kan hända är att tyska damlandslaget skramlar in, ombytta, mätta och belåtna och förvånat upptäcker sovande fäktare strax innan upprop dagen därpå.

Frukosten som är dagens viktigaste mål, ska naturligtvis vara mer än uppäten vid uppropet. Detta föra att tiden efter upprop och innan start ska ägnas åt uppvärmningsfäktning. Inte åt ombyte och mekande. För övrigt ska det alltid finnas med reservdelar till kläderna, säkerhetsnålar samt nål och tråd i fäktväskan.

Ett lagmöte är aldrig över innan sista minuten i sista personmötet passerat. LFK som stolt ledde genom hela lagmötet mot Bygdö, och inför sista matchen hade fyra stötars försprång, förlorade knappt. Alla fyra minuterna utnyttjades till bristningsgränsen. Under matchens sista 18 sekunder delades de ut 6 stötar. Böjda men inte brutna fick LFK åtminstone en seger med sig hem.

Roligast var det nog ändå under banketten på lördagskvällen då det var prisutdelning, mingel och mat. Nästa år är det bara ta mod till sig, gå fram till någon ur tyska damlandslaget och med beundrande blickar på fäktskorna fråga på bästa fäktfranska; Voulez vous couché avec moi ce soir?

Ola Lindén