Fäktläger i Szombathely, Ungern, 28 juli-5 aug 2006

Liksom många tidigare år arrangerades i sommar ett fäktläger i Szombathely i Ungern. Lägret var som vanligt öppet för fäktare av alla nationaliteter och på alla vapen och nivåer. Årets läger var större än någonsin och samlade omkring trehundra fäktare från alla möjliga länder, inklusive Spanien, Schweiz, Holland, Serbien, Mexiko, Egypten, Tyskland och USA. Sverige representerades av Ulrika Hansson från GFK, Karin Öhrman, Louise Elisson och Annica Isaksson från LFK, Kerstin Palm från ÄFK och en hel busslast fäktare från FK Aramis. En vistelse på detta läger kan egentligen inte beskrivas, bara upplevas. Självklart finns det saker att klaga på. Maten är av skiftande kvalitet och det är trångt och varmt i rummen i elevhemmet (lägret är inhyst i en sommarstängd internatskola). Samtidigt är det så roligt med all fäktning och allt intensivt umgänge med andra trevliga fäktare att det är svårt att göra något annat än trivas. Många är vi också som kommer tillbaka år efter år...

En av de två lägercheferna: Antal Solti från klubben MTK i Budapest. Honom ser man allt som oftast bekvämt tillbakalutad i denna fåtölj som står i lägerreceptionen.

Här ser vi den andre lägerchefen, András Szabo. András är ungrare men verksam som fäktmästare i Tyskland.

Alla kan förstås inte träna på samma ställe, utan hela fem olika salar användes i år för träningspassen. Ändå var det riktigt trångt ibland i vissa grupper. Privatlektioner gavs i en sjätte liten gymnastiksal (T3) samt i övriga salar i mån av plats.

Stämningsbild från sal T5 och träning med A-gruppen i värja.

Priya från Spanien tillsammans med István Budai, tränare för A-gruppen i värja. Till vardags arbetar István som idrottslärare och även som fäktmästare på klubben Honved i Budapest.

Ognjen från Serbien (till vänster) är en av de lägerdeltagare som kommer tillbaka år efter år. Här tillsammans med Daniel, tränare för B-gruppen i värja. I vanliga fall arbetar Daniel som tränare på klubben MTK i Budapest. Han tävlar också i florett.

Se sån stil vi har... (hrm). Annica (till höger förstås) i kamp med en av de ungerska herrfäktarna.

Pauli från Schweiz, Mark från USA (gissa vilket vapen han fäktar!) och Ulrika.

Det kan vara ont om utrymme för privatlektionerna ibland. Sven valde att ta med sin elev utomhus för att få litet lugn och ro.

Luigi från Schweiz tillsammans med Ahmed, egyptisk coach, tar en paus i träningen.

I anslutning till lägerreceptionen finns några soffor och ett bord som tjänar som ett improviserat kafé där man kan handla kaffe och varma mackor och ha koll på alla som passerar. Här är det (från vänster) Lajos, Sven och Luigi som vilar benen.

Andra som gillar att fika efter träningen är Annica och Ulrika.

Anna ("Nusy") från Budapest sken som en sol lägret igenom tillsammans med sin nya amerikanska kärlek.

Alex från Tyskland är duktig både på att fäkta och på att sjunga.

Träningsschemat anslås någon dag i förväg i receptionen. Som synes underlättar det om man har litet förkunskaper i ungerska när man ska dechiffrera det.

Edith från Aramis FK visar upp sina nya fina blåmärken!

Hela veckan går det att köpa utrustning i den välsorterade PBT-shopen. Här är det Priya som är köpsugen.

När vapnen går sönder kan man låta reparera dem för en billig penning i "rustkammaren".

Inkvarteringen är i skolans elevhem. Några enstaka deltagare kvalificerar sig för enkelrum, de flesta får dock dela rum med 1-2 andra. I år fanns dock minst ett rum där det bodde så många som sju personer: sex pojkar och en ledare. Där var det nog livat! Efter träningen hänger alla ut sina kläder på vädring i fönstren.

Erina från Kroatien och Mario från Tyskland. Båda deltog i tränarutbildningen, Mario såg även till att hinna fäkta.

Juan Carlos från Spanien.

Esther från Göteborg med sin ungerske pojkvän kom på besök till lägret en dag.

Någon gång under veckans gång hålls en individuell tävling i varje vapen och grupp. Bilden är tagen under tävlingen i herrvärja.

Direktelimineringsmatch i herrtävlingen.

Ännu en DE...

...och ytterligare en.

Denne ungerske fäktare brukade hålla i uppvärmningen av damerna i A-gruppen i värja. Här ser vi honom hälsa innan sin kvartsfinalmatch mot Mario.

Mario (till vänster) vann denna mycket spännande kvartsfinal.

Jag avslutar denna berättelse med några bilder från en eftermiddagsutflykt som några av oss gjorde till den närbelägna staden Köszeg. Vi som åkte var Pauli, Ulrika, Priya och jag (Annica).

Det pampigaste byggnadsverket i Köszeg är kyrkan mitt i stan.

Kyrktaket från insidan.

En ljushållare i kyrkan.

Utöver kyrkan finns även en liten borg, som numera bland annat inrymmer ett marsipanmuseum. Här är tre fjärdedelar av oss samlade utanför ingången.

Blir du sugen att åka på läger du med? Hör av dig till mig så berättar jag mer! (Stjärnan på kartan markerar Szombathely.)

Text och bild: Annica