T.I.P.I.F. 2004

Helgen 17-18 april 2004 gick en fäkttävling för bara damer (men alla vapen) i Paris. Det här är en liten reseberättelse från oss två LFKare som deltog: Annica Isaksson på värja och Camilla Eklund på sabel.

Först ska väl sägas att såhär många damfäktare hade vi aldrig förut sett på en gång! Totalt deltog 123 damer på värja, 49 på sabel, och 66 på florett! Alla var dock inte där samtidigt: på lördagen var det endast två inledande pouleomgångar i värja; på söndagen fortsatte värjtävlingen, och då gick även florett- och sabelklassen.

 

 

Lördag och värjklassen har just börjat. På höger och vänster sida (utanför bild) finns ytterligare pister, som dock ännu inte används till annat än uppvärmning. Hallen heter Georges Carpentier och ligger på Blvd Massena i sydöstra delen av centrala Paris. Den är ganska sliten av lång och trogen tjänst, men utrymmet är det inget fel på!

 

Snart dags för poule 2 att börja. Annica tar en mugg kaffe och försöker samla ihop sig.


Vem kliver först ut från pisten? (Annica till höger.)


Vad gör en sabelfäktare under en värjtävling? Tja.. shoppar fäktprylar till exempel! (Se bara den nya fäktbagen längst fram i bild.) Camilla försöker reda ut sina finanser.


Klart man avslutar kampen med att kindpussas... detta är ju trots allt Frankrike!


Det kändes tryggt att tävlingsplatsen myllrade av svartklädda säkerhetsvakter...

Söndag och sabeltävlingen har just börjat. Sabreurerna hade två pouleomgångar utan utslagning innan de satte igång med direktelimineringar. Camilla (till vänster i bild) i en kamp i poule 1.

 


Camilla (till vänster igen) i första direktelimineringen. Domaren har precis sagt "allez!".


Såhär glad kan man se ut efter en direkteliminering!

 

Total segrare i värjklassen blev fransyskan Laura Flessel-Colovic, som här fäktar 16-delsfinal (till vänster i bild). Flessel är för närvarande rankad etta i världen på damvärja, så man kunde väl knappast klaga på att tävlingen bjöd på okvalificerat motstånd!

 
Text: Annica
Foto: Annica och Camilla