FAQ

FAQ – VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här nedan hittar ni vanliga frågor och svar om fäktning.

VAD ÄR DET FÖR VAPEN NI FÄKTAS MED?

I fäktning tävlas det med tre olika vapen; florett, värja och sabel. Fäktmatchen genomförs på en pist som är 14 meter lång och pågår tills någon fäktare får fem träffar. Träffarna registreras elektriskt. Matchen varar dock maximalt i tre minuter effektiv tid. Om tiden går ut vinner den fäktare som leder.

FLORETT
Stötar på motståndarens bål ger poäng. Blir bägge fäktarna träffade kan bara den fäktare som först påbörjade sin attack få poäng. Innan en försvarande fäktare själv kan attackera, måste denne därför först parera motståndarens attack.
VÄRJA

Stötar på hela motståndarens kropp ger poäng. Den fäktare som träffar först får poäng. Träffar båda fäktarna samtidigt får båda poäng.

SABEL

Hugg och stötar på motståndarens överkropp ger poäng. Blir bägge fäktarna träffade kan bara den fäktare som först påbörjade sin attack få poäng. Innan en försvarande fäktare själv kan attackera, måste denne därför först parera motståndarens attack.

GÖR DET INTE ONT ATT BLI TRÄFFAD?

Klingorna är gjorda av fjäderstål, vilket gör att de lätt böjer sig. Dessutom avlastar alla fäktare när de träffar för att dels undvika att det gör ont på den som blir träffad, dels för att se till att klingan
böjer sig åt rätt håll.

VAD ÄR DE VANLIGASTE SKADORNA?

Ibland händer det att fäktare slarvar med att avlasta sina stötar. Resultatet av det blir blåmärken. Slitage på hälsenor, knän och rygg förekommer, men undviks enkelt genom kompletterande fysträning.

ÄR DET JOBBIGT ATT FÄKTA?

Det är ganska jobbigt att fäkta, speciellt då hela kroppen används, även hjärnan. Mest jobbigt är det för benen och fäktarmen. Dessutom märks det direkt om konditionen inte är tillräcklig och om tankarna är någon annan stans.

VAD SKA MAN VARA BRA PÅ FÖR ATT BLI EN FRAMGÅNGSRIK FÄKTARE?

De är viktigt att kunna uppfatta vad motståndaren tänker göra innan denne gör det. Alltså att kunna läsa motståndarens kroppsspråk. Starka benmuskler är ett måste för att orka vara tillräckligt rörlig under hela matchen. Sen krävs uthållighet, det vill säga bra kondition för att orka fäkta flera matcher under en tävling. Snabba reflexer är bra. Dessutom måste alla motståndare mötas på sitt eget sätt. Man kan säga att fäktaren måste fäkta med huvudet och vara taktisk. Men då allt detta i stor mån går att träna upp krävs framför allt envishet -för att aldrig ge upp.

KOSTAR INTE UTRUSTNINGEN EN HIMLA MASSA PENGAR?

Fäktning är definitivt inte dyrare än andra idrotter. Nya medlemmar i Linköpings fäktklubb får dessutom låna den fäktutrustning som behövs, gratis av klubben under första terminen.

VILKEN UTRUSTNING BEHÖVS?

Som nybörjare behövs bara innegymnastikskor, långbyxor och T-shirt. Fäktutrustningen som används är underväst, väst, handske (bara på den handen som håller i vapnet) och mask. Denna utrustning lånas gratis av klubben under första terminen. Senare kommpleteras den egna fäktutrustningen med byxor (knickers) och strumpor (som går upp över knäna). Dessutom behövs elvapen, kroppsledning och eventuellt elväst för att träffarna ska kunna registreras elektriskt.

VAR INHANDLAS FÄKTUTRUSTNING

Det finns flera olika tillverkare av fäktutrustning i Europa som alla säljer direkt till kund (se länksidan). Klubbens instruktörer hjälper gärna till med att reda ut eventuella oklarheter. Dessutom har klubben viss materiel till försäljning i lokalen.