NYHETER:ARKIV


Stångebrosabeln 2008

Linköpings fäktklubb arrangera 11-12 oktober Stångebrosabeln VII. Plats för tävlingen är fäktsalen. Ingen träningsverksamhet kommer då bedrivas på klubben.

Läs inbjudan här

Nya avgifter

Läs mer om de nya avgifterna här

Kallelse till extra och ordinarie årsmöte

Onsdagen 3 september kl 17.30 hålls extra årsmöte i fäktlokalen. Vid mötet ska två punkter behandlas: val av valberedning samt fastställande av årsavgifter.

Tisdagen den 23 september kl 19.00 hålls LFK:s ordinarie årmöte i fäktlokalen.
Läs kallelsen här.

Varmt välkomna
/Styrelsen

Nytt träningsschema för hösten

Det nya schemat finns här.

KM i värja avgjort

Mattias Törnqvist blev 2008 års klubbmästare i värja när KM avgjordes den 4 maj. De öppna ungdomsklasserna Junior/kadett/ÄU och YU vanns av Johan Fleetwood respektive Joel Lövling. Stort grattis allesammans! Fullständiga resultat finns här.

Inför USM

Den sista Masterstävling är USM den 17 -18 maj i Karlskrona. USM avser alla vapen, d v s både värja och florett från yngre ungdom till kadett. Det finns således många fäktare i klubben som kan ställa upp i tävlingen. För närmare info om tävlingen gå in på www.fencing.se. Sista anmälningsdag är den 9 maj 2008. För att planera resa, domare mm kommer planeringsmöte att hållas i fäktlokalen fredagen den 9 maj kl 19.15 dit alla fäktande ungdomar och föräldrar är välkomna. Jag vore mycket tacksam om Ni senast till detta datum har bestämt vilka klasser och vapen Ni ämnar ställa upp i. Det vore trevligt om LFK kom med ett stort lag till USM. För frågor och anmälan kontakta Leif Norberg, tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171, mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se.
Vänliga hälsningar
Leif Norberg

Bilder från Lingiaden

Några bilder från masterstävlingen Lingiaden i Ljungby i mars finns här. Ett försenat GRATTIS till Agnes Norberg som blev bästa dam i mixklassen i florett för äldre ungdom!

Extra årsmöte 14/6

Lördag 14 juni kl 13.00 hålls extra årsmöte i fäktlokalen. Vid mötet ska två punkter behandlas: val av valberedning samt fastställande av höstens avgifter.

Terminsslut

Vårterminen pågår till och med 13 juni.

KM i värja 4 maj

Datum för klubbmästerskapet i värja är nu slutgiltigt spikat till 4 maj. Nytt för i år är de två öppna ungdomsklasserna. Se inbjudan här. Inbjudningar till klubbmästerskapen i florett och sabel kommer inom kort.

Inför A6 Masters Jönköping

Nästa Masterstävling är A 6 Masters i Jönköping 26-27 april. Tävlingen avser värja juniorer ned till yngre ungdom. För närmare info om tävlingen gå in på www.fencing.se. Sista anmälningsdag är den 18 april 2008. För att planera resa, domare mm kommer planeringsmöte att hållas i fäktlokalen fredagen den 11 april kl 19.15 dit alla fäktande ungdomar och föräldrar är välkomna.
För frågor och anmälan kontakta Leif Norberg, tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171, mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se.
Leif Norberg

Kadett-EM

Klubben är fantastiskt stolt över att Jennie Bengtsson kvalificerade sig till Kadett-EM i Rovigo, Italien. Individuellt segrade Erika Kirpu från Estland före Julia Beljajeva från
Estland. Brons gick till Cheryl Jahn från Tyskland och Brenda Briasco från Italien. De svenska tjejerna kom 31:a Margareta Bäcklund WFF, 62:a Jennie Bengtsson
LFK, 66:a Jeanette Karlsson FKC och 73:a Tove Pettersson A6. I lagtävlingen vann Italien före Ryssland och Estland. Sverige kom 12:a med
Jennie Bengtsson, Margareta Bäcklund, Tove Pettersson och Jeanette Karlsson i laget.

Inför Malmö Open

Nästa Masterstävling är Malmö Open 5-6 april. Tävlingen avser Värja födda 1991 och senare och Florett födda 1993 och senare. För närmare info om tävlingen gå in på www.fencing.se. Sista anmälningsdag är den 28 mars 2008. Tyvärr hinner jag inte kalla till något planeringsmöte inför denna tävling. Jag önskar att Ni som är intresserade meddelar mig på nedan angivna kontaktytor senast den 26 mars 2008.
För frågor och anmälan kontakta Leif Norberg, tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171, mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se.
Leif Norberg

Inställda träningar

Vi har ett par eventfäktningar på gång som kräver att vi ställer in ett par pass:
 • Träningspasset tisdag 11 mars kl 1730-1830 ställs in.
 • Träningspasset fredag 11 april kl 1830-1930 ställs in och passet efter kortas av och körs mellan kl 2000-2100.

/Ulf Källenäs

Träningsschemat uppdaterat

Se den senaste versionen av träningsschemat här.

Coupe de Helsingborg

Agnes Norberg blev bästa dam i mixklassen för äldre ungdomar i florettävlingen Coupe de Helsingborg 9-10 februari. Totalt deltog hela sex LFK-fäktare i tävlingen. Allas placeringar finns på sidan Resultat.

SAF-pokalen

Annica Isaksson slutade på plats 17 och Catarina Drott på plats 34 i SAF-pokalens damklass. Carl Lindgren kom på plats 68 bland herrarna.

Bilder från Helsingborg

Några bilder från masterstävlingen Coupe de Helsingborg 9-10 februari finns här.

Datum för KM spikade

Klubbmästerskapen i sabel och florett äger rum 26 april och klubbmästerskapen i värja 3 maj. Mer info kommer längre fram!

Föräldramöte inför Lingiaden

Fredag 29 februari kl 19.00 är det planeringsmöte inför masterstävlingen Lingiaden i Ljungby 15-16 mars. Mötet hålls i klubbens lokaler. Både fäktande ungdomar och föräldrar välkomnas till mötet. På mötet planeras resa, boende, domare, ekonomi etc. Frågor? Kontakta Leif Nordberg, tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171, mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se.

Träning på sportlovet

Under sportlovet är det träning precis som vanligt, dvs. i enlighet med träningsschemat.

Lördagsträning

Frifäktningen på lördagar kl 10-13 är ej instruktörsledd eftersom Dmitriy är utlånad till Norrköpings fäktförening på lördagar. En förutsättning för att det ska bli någon träning är därför att någon av de i klubben som har nyckel till lokalen kommer och tränar. Det kan alltså vara bra att försäkra sig i förväg om att så är fallet, exempelvis genom att i förväg skicka ut en förfrågan på epostlistan.

De i klubben som i dagsläget har nyckel till lokalen är (förutom Dmitriy) följande:

Annica Isaksson
Jonas Gunnarsson
Ulf Källenäs
Mattias Törnqvist
Björn Hägglund
András Borsodi

Bilder från Kungsbacka

Några bilder från masterstävlingen i Kungsbacka 19-20 januari finns här.

Framgångar i Kungsbacka

Jennie Bengtsson gjorde en strålande insats i Kungsbacka masters 19-20 januari och tog hem ett brons i klassen VD-KAD -- en stark klass med nästan 50 deltagare. Även Agnes Norberg fäktade mycket bra: hon blev sexa i klassen VD-ÄU och åtta i klassen VD-KAD. Alla deltagande LFK-are kämpade duktigt och hade roligt! Samtligas placeringar finns på sidan Resultat.

Westend Cup

Annica Isaksson kom på plats 104 (av 150) i Grand Prix-tävlingen Westend Cup 18-20 januari i Budapest. Det svenska laget (Isaksson, Larsson, Samuelsson, Westman) kom på plats 12 av 17 i lagtävlingen.

Tävlingsnytt

Ni ungdomar som vill komma ut och fäkta och tävla tycker jag ska ta chansen att åka framförallt på Masterstävlingar som finns från juniorer ner till yngre ungdom. Jag, Leif Norberg (Agnes Norbergs pappa), har åtagit mig att sköta anmälningarna till ungdomstävlingar. Jag har på anslagstavlan satt upp den aktuella tävlingsplanen för Masterstävlingar och kommer fortlöpande sätta upp anslag om de aktuella tävlingar som kommer, där framgår klasser, anmälningstid mm. Med anledning av det stora intresset för Kungsbacka Masters har bestämts att ändra anmälningsrutinerna för att bättre samordna resa, boende och domare. Cirka tre veckor innan anmälningstidens utgång för respektive tävling kommer möte att utlysas på klubbens hemsida. Mötet kommer att hållas i klubbens lokaler. Till mötet önskar jag att både fäktande ungdomar och föräldrar kommer. På mötet skall Vi bestämma, utifrån vilka som åker, hur Vi gör med resa, boende, domare, ekonomi etc.

OBS! Till varje tävling kom ihåg att Ni behöver tävlingslicens, löses på fäktförbundets hemsida, www.fencing.se och att Ni har rätt utrustning, alltid två vapen och två sladdar till pisten!!

Mina kontaktuppgifter är följande:
Leif Norberg
tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171
mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se

Aktuella tävlingar:
 • Helsingborg 9-10 febr (florett)
 • Lingiaden, Ljungby, 15 -16 mars (värja och florett)

Gå in på www.fencing.se för mer info, eller titta på anslagstavlan.

Leif Norberg

Nybörjargrupp flyttad

Nybörjargruppen steg 1 på torsdagar kl 16.30-17.30 har senarelagts till 18.30 -19.30 samma dag. Senaste versionen av träningsschemat finns här.

Stort intresse för tävling i Kungsbacka

Deltagandet från LFK är rekordstort på Kungsbacka masters helgen 18-19 jan. Hela 12 av klubbens fäktare deltar i totalt 16 klasser! Vi håller tummarna för dem allesammans:

Sofie Tinggren
Agnes Norberg
Sebastian Sporre
Viktor Djurberg
Anna Törnqvist
Gustav Törnquist
Oscar Alm
Kalle Malmby
Jaqueline Gissler
Ebba Adelswärd
Catarina Drott
Jennie Bengtsson

Beställning av fäktutrustning

Klubben organiserar just nu en gemensam beställning av fäktutrustning från företaget Allstar. All information om beställningen finns här och en beställningslista finns här.

Tillfälliga schemaändringar

Vi har några smärre schemaändringar den närmaste tiden.

Nu på lördag 12 jan kl 11.30-13.00 är det instruktörsledd frifäktning. Med anledning av att det snart är tävlingsdags för många av klubbens fäktare kommer Dmitriy att vara på plats och hålla i detta pass. Alla är välkomna, och särskilt våra tävlingsfäktare oavsett ålder!

Vi kommer att ordna prova på-fäktningar för en av våra sponsorer i slutet av januari, närmare bestämt enligt följande:

Prova på-fäktning 1: Onsdag 30/1 kl 18.30-20.00
Fortsättningsgruppen 17.30-18.30 erbjuds att träna tillsammans med fortsättningsgruppen på måndagar denna vecka. Tävlingsgruppen i värja startar sin träning något senare än vanligt, kl 20.00.

Prova på-fäktning 2: Torsdag 31/1 kl 18.30-20.00
Gruppen "Nybörjare steg 2, 18.30-19.30" erbjuds att träna tillsammans med "Nybörjare steg 2, 17.30-18.30" samma dag. Fortsättningsgruppen i värja startar sin träning något senare än vanligt, kl 20.00.

Vi hoppas att schemaändringarna till följd av prova på-fäktningarna inte ska ställa till allt för mycket besvär. Vi är mycket beroende av våra sponsorer för ekonomin och för att kunna ha råd med en anställd tränare.

Coupe Herakles

Jennie Bengtsson kom på plats 143 i den mycket hårda konkurrensen på juniorvärldscuptävlingen Coupe Herakles i Budapest 5 januari.

Bilder från glöggfäktningen

Några bilder från glöggfäktningen finns här.

Agnes och Ulf glöggmästare!

Resultat från glöggfäktningen 16 december:

Klass 1 
1 Agnes Norberg
2 Viktor Djurberg
3 Gustav Törnqvist
3 Felix Tellander
5 Kalle Malmby
6 Sofie Tinggren
7 Martin Korsfeldt
8 Anna Törnqvist
9 Ida Oxelgren
10 Oscar Alm
 

Poule 1
 

Agnes Norberg

 

V

V

V

V

Kalle Malmby

2

 

V

V

V

Sofie Tinggren

3

4

 

V

V

Oscar Alm

0

1

1

 

0

Martin Korsfeldt

1

2

1

V

 

 


 

Poule 2
 

Gustav Törnqvist

 

1

V

V

V

Viktor Djurberg

V

 

V

V

V

Ida Oxelgren

2

1

 

2

V

Felix Tellander

3

3

V

 

V

Anna Törnqvist

0

0

3

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Åttondelsfinaler:
Ida Oxelgren - Anna Törnqvist: 11-15
Martin Korsfeldt - Oscar Alm: 15-2

Kvartsfinaler:
Viktor Djurberg - Anna Törnqvist: 15-2
Felix Tellander - Kalle Malmby: 15-9
Gustav Törnqvist - Sofie Tinggren: 15-8
Martin Korsfeldt - Agnes Norberg: 8-15

Semifinaler:
Viktor Djurberg - Felix Tellander: 15-5
Gustav Törnqvist - Agnes Norberg: 4-15

Final:
Viktor Djurberg - Agnes Norberg: 7-15

Klass 2
1 Ulf källenäs
2 Mattias Törnqvist
3 Carl Lindgren
3 Kerstin Warvsten
5 Lennart Korsfeldt
6 Lars Stenbakken
7 Anders Rönnmark
8 Agnes Norberg
9 Gustav Törnqvist

 

Poule 1
 

Ulf Källenäs

 

V

V

V

Kerstin Warvsten

2

 

V

V

Lennart Korsfeldt

3

3

 

V

Agnes Norberg

2

2

4

 

 


 

Poule 2
 

Mattias Törnqvist

 

V

V

V

V

Carl Lindgren

4

 

V

V

V

Anders Rönnmark

2

0

 

3

V

Lars Stenbakken

0

2

V

 

V

Gustav Törnqvist

1

0

0

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Åttondelsfinaler:
Agnes Norberg - Gustav Törnqvist: 15-5

Kvartsfinaler:
Mattias Törnqvist - Agnes Norberg: 15-10
Lars Stenbakken - Kerstin Warvsten: 1-15
Carl Lindgren - Lennart Korsfeldt: 15-1
Anders Rönnmark - Ulf Källenäs: 4-15

Semifinaler:
Mattias Törnqvist - Kerstin Warvsten: 15-14
Carl Lindgren - Ulf Källenäs: 10-15

Final:
Mattias Törnqvist - Ulf Källenäs: 13-15

Senaste nytt om glöggfäktningen

Lite information inför söndagens glöggfäktning:

Plats och tid: Fäktlokalen, T1, söndag 16 december.

Upprop:
10.00 för Klass 1 (Flickor/Pojkar)
11.00 för Klass 2 (Dam/Herr)

Uppropstiden 10.00 resp 11.00 innebär att vi räknar med att köra igång respektive klass strax därefter. Med andra ord, kom lite tidigare så att ni hinner få ordning på all utrustning och hunnit värma upp när det sen är dags att börja fäktas.

Anmälningsavgift: 50 kronor, betalas innan start i fäktlokalen.

Klassindelning:

Klass 1
Kalle Malmby 95 Pojkar
Martin Korsfeldt 96 Pojkar
Gustav Törnqvist 93 Pojkar
Alexander Stenbakken 97 Pojkar
Felix Tellander 95 Pojkar
Viktor Djurberg 93 Pojkar
Oscar Alm 97 Pojkar
Agnes Norberg 93 Flickor
Ida Oxelgren 93 Flickor
Sofie Tinggren 91 Flickor
Anna Törnqvist 95 Flickor

Klass 2
Cattis Drott Dam
Kerstin Warvsten Dam
Lennart Korsfeldt Herr
Mattias Törnqvist Herr
Ulf Källenäs Herr
Carl Lindgren Herr
Anders Rönnmark Herr
Anders Malmby Herr
Lars Stenbakken Herr

Är det någon ur klass 1 som hellre känner att de vill prova sina vingar i klass2 och fightas med de lite äldre så är det inga problem. Kontakta gärna mej innan, annars så tar vi det på plats på söndag.

Frågor: Kontakta Mattias Törnqvist, mattias@linkopingsfaktklubb.se, 076-8325144.

Väl mött!
Mattias

Jennie nia på JSM

I hård konkurrens med 37 andra damfäktare blev Jennie Bengtsson nia på JSM i värja 8-9 december.

Klubboverall

Beställ LFK:s nya klubboverall! All information finns här.

Lag-SM

LFK:s herrlag, bestående av Ulf Källenäs, Carl Lindgren och Mattias Törnqvist, slog sig fram till en tiondeplats i lag-SM 2 december. Vann gjorde FFF i en mycket jämn och spännande final mot DIF.

Jennie bästa svenska i Heidenheim

Jennie Bengtsson kom på plats 20 i den tyska europacuptävlingen för kadett på damvärja, med hela 227 tävlande, 24-25 november. Jennie blev härmed bästa svenska i tävlingen. Vi gratulerar!

Ljungbymaran

Mattias Törnqvist blev med sin 23:eplats bäste LFK-are i herrtävlingen Ljungby fäktmara 24-25 november. Övriga LFK-placeringar: Ulf Källenäs plats 29 och Carl Lindgren plats 31. András Borsodi, som fäktade för Bygdö fäktklubb, gjorde en strålande insats och tog silver i tävlingen - grattis!

Juluppehåll

Den organiserade träningen pågår till och med 21 december 2007, och återupptas 7 januari 2008.

Silver på Laxträffen

Agnes Norberg tog silver i klassen florett damer äldre ungdom (ÄU) och blev dessutom åtta i damvärjan i samma åldersklass i masterstävlingen Laxträffen 17-18 november. Grattis!

Uppdaterat träningsschema

Ett uppdaterat träningsschema, gällande fr.o.m. vecka 47, finns nu under fliken Träning.

Adaträffen

Annica Isaksson blev sjua och Jennie Bengtsson nia i värjdamernas mara i Göteborg 17 november. Det mellansvenska laget bestående av Annica och Jennie samt Sara Jarmander från WFF tog brons i lagtävlingen.

VC-poäng i Oslo

Annica Isaksson blev åtta i satellittävlingen Oslo cup 10-11 november, och härmed en världscuppoäng rikare. Från LFK deltog även Carl Lindgren, som slutade på plats 47 i herrklassen. Fullständiga resultatlistor m.m. finns på hemsidan http://www.fekting.no/res/2007-2008/WCSat_Oslo_07.html.

Glöggfäktning 16 dec

Alla klubbens värjfäktare, oavsett ålder och nivå, är varmt välkomna på glöggfäktning 16 december. Läs mer i inbjudan här.
Kom och var med du med!

Agnes på pallen i Kalmar

Agnes Norberg tog brons i klassen florett damer äldre ungdom (ÄU) i masterstävlingen Kanikowski cup 27-28 oktober. Agnes blev även sexa bland värjdamerna i samma ålder. Från LFK deltog även Gustav Törnquist och Filip Olsson, som kom på plats 26 respektive 36 i klassen värja herrar ÄU, och Anna Törnquist som slutade på plats 22 bland värjdamerna i åldern ÄU.

VC-poäng i Köpenhamn

Annica Isaksson tog sin andra världscuppoäng för säsongen när hon blev femma på satellittävlingen Trekanten Open i Köpenhamn 27 oktober.

Inbjudan till föräldrafäktning

Alla föräldrar till våra fäktande barn och ungdomar välkomnas att komma och prova på fäktning 11 och 25 november. Läs mer här.

Bilder från Mellansvenska mästerskapen

LFK-arna fick med sig hela sex medaljer hem från Mellansvenska mästerskapen i Nyköping 29 september. Några bilder från tävlingsdagen finns på sidan "Läsvärt" under  Tävlingsreferat.

Prova på-fäktning på höstlovet

Vill du prova fäktning? Är du minst 10 år? I så fall kan du komma och testa hos oss vecka 44, måndag-onsdag kl 13-17 (drop-in). Allt som behövs är träningskläder och gympaskor. Välkommen!

Stångebrosabeln avgjord

Den sjätte upplagan av Stångebrosabeln avgjordes lördagen den 20/10. Inte mindre än tre medaljer togs hem av LFK-are: Johan Ahlgren vann kadettklassen, Louise Elisson tog brons i damklassen, och Thomas Årnfelt tog brons i herrklassen. Tävlingen lockade i år ett väldigt starkt startfält. I seniorklassen för herrar var 7 av de 10 högst rankade på plats. I damklassen deltog nio fäktare – ett tydligt tecken på att svensk sabel på damsidan växer. Det bjöds också på mycket bra fäktning, såväl i kadettklassen som i herr- och damseniorklassen. Vann damtävlingen gjorde Malin Wiborgh och herrklassen vanns av Johan Classon. Fullständiga resultat finns på sidan "Stångebrosabeln".

VC-poäng i Åbo

Annica Isaksson blev femma på satellittävlingen Kupittaa Tournament i Åbo 12-13 oktober, och knep härmed en världscuppoäng. I herrklassen deltog Ulf Källenäs, Mattias Törnqvist och Carl Lindgren. Samtliga tog sig vidare från pouleomgången, och Ulf Källenäs vann även sin första direkteliminering. Se samtligas placeringar under Resultat.

JVC i Bratislava

Jennie Bengtsson kom på plats 111 i damvärja i juniorvärldscuptävlingen i Bratislava 12-13 oktober.

Förslag till stadgeändringar

På årsmötet 11 oktober kommer styrelsens förslag till stadgeändringar att behandlas. Förslaget finns att läsa här.

Jennie trea i Örebro

Jennie Bengtsson kom på en stark tredjeplats i kadettklassen i damvärja i Örebro Masters 6 oktober. I klassen deltog hela 33 damer.

Anmälan till ungdomstävlingar

Ni ungdomar som vill komma ut och fäkta och tävla tycker jag ska ta chansen att åka framförallt på Masterstävlingar som finns från juniorer ner till yngre ungdom. Jag, Leif Norberg (Agnes Norbergs pappa), har åtagit mig att sköta anmälningarna till ungdomstävlingar. Jag har på anslagstavlan satt upp den aktuella tävlingsplanen för Masterstävlingar och kommer fortlöpande sätta upp anslag om de aktuella tävlingar som kommer, där framgår klasser, anmälningstid mm. För det fall ni önskar tävla vill jag att Ni gör följande.

Kontakta mig på nedan angivna mailadress eller telefonnummer (helst mail) senast tre dagar innan anmälningstiden går ut. Jag vill att Ni anger namn, födelseår, telefonnummer, mailadress samt vilken klass/klasser och vilket vapenslag ni önskar ställa upp i samt licensnr. OBS kom ihåg att Ni behöver tävlingslicens, löses på fäktförbundets hemsida, www.fencing.se.

Mina kontaktuppgifter är följande:
Leif Norberg
tel mobil 070-6894171, tel arb. 013-236880, tel hem 013-134171
mailadress: leif.norberg@sandbergpartners.se

Aktuell tävling

En aktuell tävling är Kanikowski Cup i Kalmar, se anslagstavlan i fäktlokalen, eller  www.fencing.se. Jag tror att denna tävling kan passa många fäktare i klubben, florett från seniorer till yngre ungdom samt värja från äldre ungdom ner till miniorer. Sista anmälningsdag är den 21 oktober och jag önskar er anmälan senast tre dagar innan detta datum. Det vore jätteroligt om Vi kunde få ihop ett helt lag (innefattandes många fäktare) till Kalmar.
Leif Norberg
 

Johan vann kadettklass

Johan Ahlgren vann kadettklassen i sabel i öppna Östsvenska mästerskapen 29 september i Stockholm. Grattis!

Sex medaljer på Mellansvenska mästerskapen

LFK erövrade inte mindre än sex medaljer när Mellansvenska mästerskapen i värja 2007 avgjordes i Nyköping 29 september. I den största klassen, herrar seniorer, tog Ulf Källenäs silver och Mattias Törnqvist brons. Annica Isaksson blev bästa seniordam. Gustaf Törnqvist tog silver i herrarnas ungdomsklass. Agnes Norberg kämpade sig till ett silver och Jacquelin Gissler ett brons i damernas ungdomsklass. Dessutom deltog Carl Lindgren och Anna Törnqvist, som säkert tar medalj nästa gång!

Inbjudan till Stångebrosabeln

Årets upplaga av sabeltävlingen Stångebrosabeln äger rum den 20 oktober. Se inbjudan här.

 

Årsmöte 11 oktober

Årsmöte i LFK äger rum torsdag 11 oktober kl 19.30 i fäktlokalen. Dagordning:
 1. Mötets öppnande
 2. Dagordningens godkännande
 3. Årsmötets behöriga utlysande
 4. Val av funktionärer vid mötet
  a) Ordförande
  b) Sekreterare
  c) Justeringspersoner tillika rösträknare
 5. Rapporter och meddelanden
 6. Verksamhetsberättelse
 7. Förvaltningsberättelse
 8. Revisionsberättelse
 9. Ansvarsfrihet för styrelsen
 10. Val av styrelse
  a) Ordförande ett år
  b) Styrelseledamöter
  c) Suppleanter
 11. Övriga val
  a) Revisor
  b) Valberedning
 12. Budget 07/08
 13. Fastställande av medlemsavgift
 14. Förslag till stadgeändringar
 15. Övriga frågor
 16. Årsmötet avslutas

Varmt välkommen!

 

Nyinflyttade!

I lördags (11 augusti) flyttade vi in i vår nya lokal på Furirgatan 21. Tack till alla som ställde upp och hjälpte till! Mycket återstår fortfarande att göra innan lokalen fullt ut kan tas i bruk. Hör av dig om du är beredd att hjälpa till någon dag eller kväll. Nyckel finns att tillgå hos Annica (annica@linkopingsfaktklubb.se). Under vecka 33 kommer frifäktning att pågå på två pister under följande dagar och tider:
 • tisdag 14 aug kl 19
 • torsdag 16 aug kl 19
 • lördag 18 aug kl 10

Premiärfäktning i nya lokalen genomfördes redan på morgonen den 12 augusti av Ulf, Carl, Björn och Annica. Vissa kan bara inte hålla sig :). Några bilder finns här.

 

NM-brons i damvärja

Annica Isaksson tog hem en bronsmedalj i damvärja vid Nordiska mästerskapen 25 juni. I tävlingarna, som pågår i Odense 25-29 juni, deltog även Jennie Bengtsson och Johnny Erstad. Jennie kom på sjundeplats bland damkadetterna och på plats 16 bland damjuniorerna i värja. Jonny slutade på plats 28 i sabelklassen (mix). Kompletta resultatlistor inklusive pouleresultat och tablåer finns på tävlingens hemsida, www.cin2007.dk/cms/, under "Results".

 

Blåbärsfäktningen avgjord

Söndag 10 juni avgjordes LFK:s blåbärsfäktning: en prova på-tävling i värja för våra yngsta fäktare. Fäktarna delades in i två klasser, och alla mötte alla inom klass i matcher till fem stötar. Tävlingsledare var Mattias Törnqvist och Annica Isaksson. Resultaten blev som följer:

Pojkar födda 93-95
==============
1. Viktor Djurberg
2. Sebastian Sporre
3. Felix Bentzer
4. Kalle Malmby
5. Ruben Länne
6. Oskar Lindström
7. Arvid Horned
8. Joel Löfling
9. Sebastian Swartling

Pojkar födda 96-97 och flickor
======================
1. Sofie Tinggren
2. Filip Bolling
3. Oskar Alm
4. Alexander Stenbakken
5. Anna Törnqvist
6. Martin Korsfeldt

Bilder från tävlingen finns under Läsvärt.

 

Lagmedalj  i Ystad

I värjklasserna i Ystad International 1-2 juni blev Annica Isaksson sexa bland damerna och Ulf Källenäs kom på plats 14 bland herrarna. Jennie Bengtsson slutade på plats 23 i damklassen. Annica Isaksson deltog vidare, tillsammans med Teresa Osland från Norge och Julia Zuikova från Estland, i mixlaget "Ystad International" som tog silver i damernas lagtävling. Fullständiga resultatlistor finns på Ystads fäktklubbs hemsida.

 

Ingen träning 6 juni

På nationaldagen 6 juni är ishallen stängd, varför all träning är inställd!

 

Kerstin i 16-tablån på veteran-EM

Med slutplacering 15 blev Kerstin Warvsten bästa svenska i klassen värja damer 40-49 år på veteran-EM i St Gallen. Grattis!

 

Medaljer på USM

Ungdoms- och kadett-SM i fäktning avgjordes i Karlskrona 19-20 maj. Två fäktare från LFK tog medaljer. Jennie Bengtsson tog brons i Värja/Kadetter. Johan Ahlgren ställde upp både i ”sin egen” åldersklass, Äldre Ungdom/Sabel, och i den äldre klassen Kadetter/Sabel. Han lyckades med bedriften att ta guld i båda klasserna. Disa Nyström-Bennich slutade på sjunde plats i Florett/Kadetter .

 

Terminslut

Vårterminen lider så sakteliga mot sitt slut:
 • Juniorer som började fäkta hösten 2006 fäktar t.o.m. vecka 23.
 • Juniorer som började fäkta våren 2007 fäktar t.o.m. vecka 24.
 • Övriga grupper samt frifäktning pågår t.o.m. 21/6.

Efter midsommar är ishallen stängd.

Viktigt! Du som hyr skåp i lokalen måste tömma detta innan terminen är slut. Skåpen kommer inte att följa med när vi flyttar till den nya lokalen.

 

Ungdomstävling den 10:e juni

Blåbärsfäktningen kommer att gå av stapeln den 10:e juni. Inbjudan hittar ni i pdf-format här. Tävlingen är öppen för alla som fäktar i någon av följande grupper:
mån-ons 17.30 eller 18.30, tor 18.30.

Plats och tid: Fäktlokalen, Stångebro, söndag 10 juni.
Upprop:
10.00 för pojkar födda 1994 och 1995
11.00 för pojkar födda 1996
12.00 för flickor

Anmälan: Via mejl till mattias@linkopingsfaktklubb.se senast torsdag 7 juni. Startavgift: 20 kr

Frågor: Kontakta Annica Isaksson, annica@linkopingsfaktklubb.se, 073-4118309, eller Mattias Törnqvist, mattias@linkopingsfaktklubb.se, 076- 8325144.

 

Vi flyttar!

Lördagen den 11:e augusti så flyttar vi från våra kända marker i Stångebrohallen till nya jungfrueliga vidder på T1. Kom och hjälp till, LFK behöver din hjälp! Boka in den 11/8 redan idag.

 

Ny lokal

Från och med 2007-08-01 har vi en ny lokal på Furirgatan 21 uppe på T1. Vi kan komma och gå när vi vill, inga bokningar att tänka på, inga vaktmästare som kör ut oss och det finns solljus! Se bilder här. Vi får en egen ingång så det är inte den glasentré som finns på bild överst på sidan. Flytten är satt till den 11:e Augusti. Boka in den dagen idag och hjälp till! Klubben bjuder på mat. Frågor besvaras av Daniel.

 

Bilder från SM och Ch Fillol

Se Daniels bilder från SM i värja, och Paul och Annicas bilder från Challenge Fillol, under Läsvärt.

 

Brons på Challenge Fillol

Annica Isaksson fäktade hem en bronspeng på värjtävlingen Challenge Fillol i Stockholm 12 maj. I damklassen deltog även Jennie Bengtsson, som kom på plats 21. Bland herrarna placerade sig Mattias Törnqvist på plats 34 och Ulf Källenäs på plats 41. Fullständiga resultatlistor finns här.

 

Rättelse: brons till Louise

Misstag gjordes vid protokollhanteringen i damernas sabelklass på SM. Fel segrare redovisades i matchen mellan Camilla Martinsson GFK och Ulrika Pettersson GoFK och ingen upptäckte detta innan prisutdelningen, vilket man djupt beklagar. LFK:s Louise Elisson är den rätta bronsmedaljören!

 

Björn trea i student-SM

Björn Hägglund knep en tredjeplats i student-SM (värja) den 6 maj i Uppsala - stort grattis! Ylva Borgström slutade på plats 8.

 

SM i sabel och florett

På SM i sabel 6 maj blev Thomas Årnfelt både bäste LFK-are och bäst i Sverige på herrsidan. Klubbens bästa sabeldam blev Louise Elisson med en fjärdeplacering. I SM i damflorett kom Disa Nyström-Bennich på plats 8. Samtliga LFK-ares placeringar finns på sidan Resultat.

 

SM-guld i sabel

Thomas Årnfelt blev SVENSK MÄSTARE i sabel 2007. Stort grattis!!!

 

SM i värja

Annica Isaksson slutade på plats sju bland damerna, och Mattias Törnqvist på plats 31 bland herrarna, när SM i värja avgjordes på Fyrishov i Uppsala 5 maj. Samtliga LFK-ares placeringar finns på sidan Resultat.

 

Träning 28/4-1/5

 • Lördag 28/4 är det fäktning som vanligt. Ta tillfället i akt att sätta fart på benen inför SM!
 • Söndag 29/4 är det ingen fäktning. Den tidigare annonserade öppna
  frifäktningen på värja är alltså INSTÄLLD.
 • Måndag 30/4 är det ingen organiserad fäktning. Ishallen är dock öppen och om
  några vill sammanstråla och frifäkta går det bra.
 • Tisdag 1/5 är ishallen stängd.

Resten av vecka 18 är det träning som vanligt.

 

Bilder från KM

Bilder från KM finns nu under Läsvärt.

 

KM

Helgen 21-22/4 korades 2007 års klubbmästare: Thomas Årnfelt (sabel), Björn Hägglund (florett) och András Borsodi (värja). Grattis allesammans! Fullständiga resultat finns under KM.

 

KM 21-22/4!

Helgen 21-22/4 är det dags för vårens stora happening - just det, LFK:s traditionstyngda klubbmästerskap!
 
Lördag 21/4: KM i sabel och florett
Upprop sabel kl 10, upprop florett kl 13.
Tävlingsledare: Ulf Källenäs.
 
Söndag 22/4: KM i värja
Upprop kl 10. 
Tävlingsledare: Thomas Årnfelt och Louise Elisson
 
För båda dagarna gäller:
 • Anmälan görs på svarta tavlan i lokalen (eller direkt till tävlingsledaren).
 • Respektera tiderna! Den som kommer för sent till uppropet löper risk att inte få starta i tävlingen.
 • Alla deltagare måste vara iförda full fäktutrustning (inklusive fäktbyxor).
 • Medaljer delas ut till plats 1-3 samt bästa junior i varje klass. 
Varmt välkommen!
Styrelsen

 

Thomas tvåa i Lund

Vi gratulerar Thomas Årnfelt som tog hem silver i LUGI-sabeln i Lund 15 april. Bra kämpat! I en jämn final fick han till slut se sig besegrad av dansken Fahd Al- Sharestani med slutsiffrorna 13-15.

 

Silver i Malmö Open

Jennie Bengtsson gjorde än en gång en fin insats i mastersserien när hon tog hem silver bland kadettdamerna i Malmö Open 31/3-1/4. Grattis!

 

Reseberättelse från Canterbury

En liten reseberättelse från Ulf och Annicas resa till Canterbury 17-18 mars finns här.

 

Nostalgibilder

Några LFK-are deltog i Oslo cup 2001: Daniel Thunborg, Annica Isaksson, Ola Lindén och András Borsodi. Några gamla bilder av tvivelaktig kvalitet från denna minnesvärda resa har nu påträffats - kolla här. Uselt gick det (för alla utom András) men roligt hade vi!

 

Öppen frifäktning

I april ordnar klubben öppen frifäktning vid två tillfällen:

 • lördag 14 april kl 11-14 i sabel
 • söndag 29 april kl 11-14 i värja

Vid dessa tillfällen välkomnar vi fäktare från klubbarna i vårt närområde att komma och fäkta med oss. Missa inte detta tillfälle till fäktning med nya motståndare!

Finns det någon som är intresserad av att arrangera öppen frifäktning i florett? Kontakta i så fall styrelsen.

 

Förbundsmöte

Den 21/4 är det verksamhetskonferens och förbundsmöte i Svenska fäktförbundet (läs mer här). LFK representeras av Daniel Thunborg och Annica Isaksson.

 

54. Heidenheimer Pokal

András Borsodi slutade på plats 112 i världscuptävlingen Heidenheimer Pokal 23-24 mars. De två deltagande svenskarna, Atle Lindbäck och Robert Dingl, kom på plats 122 respektive 149.

 

Guld i Canterbury

Annica Isaksson tog hem segern i damklassen i värja i Invicta Open som avgjordes i Canterbury 17-18 mars. Ulf Källenäs gjorde också en stark insats som tog sig till plats 28 i den över hundra man starka herrklassen.

 

Louise vann Linköpingsduellen

Vi gratulerar Louise Elisson, LFK, som vann damtävlingen Linköpingsduellen i sabel 18 mars. Tvåa kom Malin Wiborgh ÖKSF, och på bronsplats kom Emma Nygren Lindström, ÖKSF, och Isabel Amrén FFF. Isabel tog också hem priset som bästa kadett i tävlingen. Emilie Dovberg från LFK slutade på en sjätteplats.

 

Infoträffar för barn och föräldrar

Nu är den jobbiga delen när ungdomarna fick göra benarbete hela passen förbi, och nu kommer den (jobbiga) delen av träningen när det som lärts in ska användas i matcher mot varandra och andra – just det, de som vill kan börja ge sig ut och tävla. Det är kul att tävla! Och man lär sig mycket nytt, och träffar andra trevliga fäktare.
För att kunna ge sig ut på tävlingar tillsammans med andra ifrån Linköping behövs det vapen med elektrisk stötmarkering, så kallade ”elvärjor”. När barnen tränar på klubben får de låna manuella vapen men vid tävling kan inte de användas. Det kanske också är så att någon vill skaffa mer egen utrustning? För att hjälpa till med det här ordnar vi informationsträffar för barn och föräldrar:

 • Lördagen den 24:e mars klockan 13:00 och
 • Söndagen den 25:e mars 16:00

Lokal: Fäktlokalen, Stångebrohallen.

Vi ska på informationsträffarna informera om vilken utrustning som behövs för att tävla, vad den kostar, när vi kommer ha en liten domarkurs för föräldrarna och så svarar vi på andra frågor som ni kan ha. Dessutom hoppas vi få hit Peter Barvestad från Touché söndagen den 25:e så att han kan visa sina varor och ta upp beställningar direkt. Om det inte blir så att han kan komma då hjälper vi till med en gemensam beställning från Allstar.

Undrar du något? Skriv till daniel@linkopingsfaktklubb.se och fråga.

 

Två medaljer till Agnes i Ljungby

Agnes Norberg stod på pallen inte mindre än två gånger på masterstävlingen Lingiaden i Ljungby 10-11 mars. Agnes tog brons i värja och silver i florett, båda gångerna i sin åldersklass äldre ungdom. Stort grattis!

 

Bilder och film från ChB

Se bilder från Challenge Bernadotte här och en liten filminspelning här (titta under Filmer)!

 

Challenge Bernadotte

Mattias Törnqvist var en av totalt tjugo svenska herrvärjfäktare som kvalificerat sig för att delta i Grand prix-tävlingen Challenge Bernadotte i Stockholm 9-11 mars. I mycket hård konkurrens slutade Mattias på plats 153. Vann gjorde ryssen Igor Tourchine.

 

Louise tvåa i Örebro

Louise Elisson blev tvåa i damklassen i sabeltävlingen i Örebro 17 februari. Grattis! I herrarnas satellit-världscuptävling slutade Thomas Årnfelt på plats 16, Johan Ahlgren på plats 18 och Theo Bodin på plats 26.

 

Inbjudan till Linköpingsduellen

Sveriges första nationella tävling i sabel för damer (vid sidan av SM) arrangeras av LFK den 18:e mars -- se inbjudan här.

 

SAF-pokalen

Tre LFK-are deltog i 2007 års upplaga av SAF-pokalen 10-11 februari. András Borsodi slutade på plats 22 och Mattias Törnqvist på plats 35 i det hundra man starka startfältet på herrsidan. Jennie Bengtsson blev 29:a bland damerna.

 

Rom GP

Annica Isaksson slutade på plats 122 i Grand Prix-tävlingen i damvärja i Rom 9-10 februari. Vann gjorde Olga Partala från Ukraina.

 

Vigor Challenge

Jennie Bengtsson deltog som enda LFK:are i juniorvärldscuptävlingen Vigor Challenge i Göteborg 3-4 februari. Jennie slutade sjua i kadettklassen (ej VC) och på plats 54 bland juniorerna.

 

Jennie på plats 64 i Bonn

Jennie Bengtsson slog sig fram till en klart godkänd 64:e plats på den internationella kadettävlingen i Bonn 27-28 januari. Totalt deltog hela 183 damkadetter i tävlingen.

 

Lagmedlem sökes

En junior (13-17 år) som är intresserad av att intensivträna sabel flera gånger i veckan sökes. Personen kommer att träna med Olof Risberg, Johan Ahlgren och Thomas Årnfelt flera gånger i veckan. Han/hon kommer att bli medlem i Linköpings juniorsabellag. Personen ska helst inte träna någon annan sport pga. att fäktningen kommer att ta mycket tid. Samt att personen ska vara intresserad av fäktning och sabel. Personen kommer att behöva vara inställd på att bli en av dom bästa, på så kort tid som möjligt. För mer information kontakta Johan_ronin12@hotmail.com eller olof_risberg@hotmail.com.

 

Jennie 6:a och Agnes 8:a i Kungsbacka

Både Jennie Bengtsson och Agnes Norberg visade fin form på masterstävlingen i Kungsbacka 20-21 januari. Jennie blev 6:a i kadettklassen i damvärja. Agnes blev 8:a i klassen äldre ungdom i damvärja, och 5:a i klassen äldre ungdom i damflorett. Bra kämpat!

 

Bantad damtävling

Det blir ingen florett- eller värjklass vid LFK:s damtävling i mitten av mars p g a lokalbrist. Inbjudan till sabeltävling kommer dock inom kort. Tävlingsledare är Thomas Årnfelt.

 

Coupe Herakles

Jennie Bengtsson kom på plats 81 på Coupe Herakles i Budapest den 7 januari. Tävlingen räknas som den kanske tuffaste i juniorvärldscupen i värja, och hela 178 deltagare fanns på plats. Vann gjorde Emma Samuelsson från GFK.

Städning 15/1

Måndag 15/1 kl 19.30 hjälps vi åt att städa i lokalen. Om alla hugger i blir vi klara fort och hinner träna efteråt! Städgeneral är Ulf (ulf@linkopingsfaktklubb.se).

Bilder från mellansvenska

Sent omsider har det dykt upp litet bilder från Mellansvenska mästerskapen i Nyköping 30 sep. Titta under Läsvärt!

Anmäl dig till SAF-pokalen!

Den 10-11 februari går värjtävlingen SAF-pokalen i Stockholm. Eftersom det är en så kallad satellitvärldscuptävling gäller speciella regler för anmälan:

"En (1) månad före tävlingen eller tjugotre (23) dagar före sista anmälningsdag ska fäktare anmälas av respektive förening till aktuell vapenledare. Det är bara förbundskaptenen som kan ge tillstånd till frångående av denna regel." (läs mer här)

Jag sköter anmälningarna från LFK, och kommer att fixa det den 9 januari. Hör alltså av dig till mig senast 8 januari om du vill åka på SAF-pokalen! E-post: annica@linkopingsfaktklubb.se, mobil: 0734-118309.
/Annica

Nytt bankgironummer

Klubbens gamla postgironummer är numera ersatt med ett bankgironummer: 5030-3361.

Anmälan till satellittävlingar

Svenska fäktförbundet kräver numera att anmälningar till satellit-världscuptävlingar görs klubbvis och till dem. Om du vill deltaga i en satellittävling i sabel, kontakta Thomas Årnfelt på e-post thomas@linkopingsfaktklubb.se. Om du vill deltaga i en satellittävling i värja eller florett, kontakta Annica Isaksson på e-post annica@linkopingsfaktklubb.se. Tänk på att vara ute i god tid!

Träna under terminsuppehållet

Mellan höst- och vårterminen (16/12 - 8/1) går det bra att frifäkta i lokalen på måndagar 17.30-21.30, onsdagar 16.30-21.30 och lördagar 10-13 förutom
 • julhelgen 24-25/12
 • nyårsdagen 1/1
 • trettondagshelgen 5-6/1

då ishallen är stängd. Samordna dig gärna med några kamrater i förväg så att du är säker på att du får sällskap!

Terminstider

För alla utom nybörjarjuniorer avslutas höstterminen 2006 den 15 december och vårterminen 2007 startar den 8 januari. Juniorer som började fäkta hösten 2006 har ett speciellt treterminssystem: deras termin 2 startade 2006 vecka 49, hade uppehåll vecka 51 och 1, och fortsätter under 2007 vecka 2 till 11. Deras termin 3 pågår vecka 12 till 23.

Glöggfäktningen

Vi gratulerar András Borsodi, som vann samtliga sina kamper i glöggfäktningen den 18 december, och härmed tog hem det fina förstapriset: en flaska glögg förstås! Hela resultatlistan kommer här:
 1. András Borsodi, 6v
 2. Annica Isaksson, 5v
 3. Daniel Thunborg, 4v
 4. Ulf Källenäs, 2v, -6
 5. Carl Schollin, 2v, -12
 6. Kerstin Warvsten, 1v, -10
 7. Jonas Gunnarsson, 1v, -17

Glöggfäktning 18 dec

Måndag 18 december är det dags för LFK:s traditionella glöggfäktning. Det innebär en kamratlig tävling i värja, kombinerat med glöggdrickning. Varning för fläckar på den fina vita dräkten! Vi startar kl 18 och håller på tills vi är klara. Troligen kör vi en poule där alla möter alla. Anmälan görs via mejl till annica@linkopingsfaktklubb.se senast på söndag. I deltagaravgiften 20 kr ingår saftglögg och pepparkaka.
Väl mött!
Styrelsen genom Annica

Lag-SM

På 2006 års upplaga av lag-SM (2-3 dec) representerades LFK av ett herrlag i värja bestående av András Borsodi, Carl Schollin och Mattias Törnqvist. De placerade sig på plats 11 bland totalt 21 deltagande lag.

Medaljer på JSM

Inte mindre än åtta LFK-are deltog i JSM i Göteborg den gångna helgen (25-26/11). Bästa individuella prestation stod Johan Ahlgren för med sin tredjeplats i herrsabel. Malin Fröberg blev bästa LFK-dam i florettklassen med en sjundeplacering. Både herrlaget i sabel och damlaget i florett tog brons i sina respektive klasser. Se vidare sidan Resultat.

Sabelbrons i Hilleröd

Thomas Årnfelt gjorde en stark fäktinsats i öppna själlandsmästerskapen i sabel 25/11, där han erövrade en bronspeng. Stort grattis!

Young Lions JWC

Jennie Bengtsson deltog som enda LFK-are i juniorvärldscupen Young Lions i Helsingfors 25-26/11. I den öppna kadettklassen på lördagen slutade hon på plats 13; i juniorklassen (VC) på söndagen på plats 28.

Vägen till fäktlokalen 1 dec

Den 1 december är det arrangemang i både Cloetta Center och Stångebrohallen. Den väg som vi måste ta till fäktlokalen finns här. Obs! Hela övre plan är stängt.

Adaträffen

För andra året i rad arrangerade Göteborgs fäktklubb i år dammaran Adaträffen samma helg som herrarnas mara i Ljungby. Från LFK deltog Annica Isaksson, som slutade på plats nio. Se Daniels bilder under Läsvärt.

Oslo cup

Annica Isaksson slutade på en artondeplats i Oslo cup 11-12 november. Annica fäktade också, tillsammans med Sofie Larsson och Sanne Gars, i landskampen i lag. Sverigelaget kom på plats tre efter Estland och Polen.

Brons i Kanikowski Cup

Vi gratulerar Jennie Bengtsson till bronspengen i masterstävlingen Kanikowski Cup, som avgjordes i Kalmar 28-29 oktober.

Medaljer i Köpenhamn

LFK tog hem inte mindre än två medaljer på satellit-världscuptävlingen Trekanten Open i Köpenhamn 28-29 oktober. András Borsodi tog silver bland herrarna och Annica Isaksson brons bland damerna. Från LFK deltog även Mattias Törnqvist, som slutade på plats 16.

JNM i Helsingfors

Jennie Bengtsson var ensam LFK-are som deltog i junior-NM i värja i Helsingfors 21-22 oktober. Jennie kom på plats 26 bland kadettdamerna och på plats 14 bland juniordamerna.

Seger i Stångebrosabeln

Johan Ahlgren, LFK, vann juniorklassen i årets upplaga av Stångebrosabeln. Johan ställde även upp i seniorklassen och gjorde även där en mycket stark insats. Han slutade på en sjätteplats efter att ha förlorat kvartsfinalen med hedersamma 11-15 mot regerande svenske mästaren, Eric Wigren. Bäste LFK:are i seniortävlingen var Thomas Årnfelt som slutade på tredje plats. Fullständiga resultat finns på sidan Stångebrosabeln.

Femteplats i Åbo

Annica Isaksson blev femma på satellit-världscuptävlingen Kupittaa Tournament i Åbo 15 oktober. I kvartsfinalen mötte hon finska Hilda Hämäläinen och slutsiffrorna blev 15-11. För placeringen får Annica en världscuppoäng.

Stångebroslaget INSTÄLLT

Styrelsen meddelar att lagtävlingen Stångebroslaget, som var planerad att äga rum den 26 november, tyvärr är inställd.

Medaljer i Nyköping

LFK:s fäktare gjorde starka insatser under mellansvenska mästerskapen i Nyköping den 30 september. Ulf Källenäs och Mattias Törnqvist tog guld respektive silver i seniorernas värjklass. Jennie Bengtsson och Agnes Norberg erövrade varsitt silver i klasserna VDJ respektive VDU. Johan Ahlgren segrade i ungdomsklassen i sabel. Grattis! Samtliga placeringar finns på sidan Resultat.

Inbjudan till Stångebrosabeln

Årets upplaga av Stångebrosabeln går av stapeln söndag den 22 oktober. Inbjudan finns här.

Anmälan till ungdomstävlingar

Anmälningar till ungdomstävlingar (Masterstävlingar, USM, UNM m.fl.) ska fortsättningsvis gå genom Ingrid Bengtsson. Hennes kontaktinformation finns på anslagstavlan i fäktlokalen.

Jennie trea i Uppsala

Jennie Bengtsson gjorde en stark insats och placerade sig på bronsplats bland kadetterna i Masterstävlingen Uppsala cup 16-17 september. Grattis!

Bilder från Århus

Några bilder från satellittävlingen i Århus 9-10 september finns här.

Silver i Århus

Annica Isaksson kom på andra plats i världscupsatelliten i Århus 9-10 september. Placeringen gav tre nya poäng på världscuprankingen. Hon förlorade finalen med minsta möjliga marginal, 15-14, mot en annan svenska; Ulrika Hansson. I herrklassen var LFK representerade av Mattias Törnqvist, som slutade på plats 20. Alla resultat finns på www.jaf.dk.

Touché gästar Linköping

Den 23-24 september 2006 hålls USM i Modern Fem(fyr)kamp här i Linköping och bland annat kommer det tävlas i fäktning på lördagen den 23:e från och med klockan 12:15. Touché, en svensk importör av fäktmateriel ska vara på plats i Kärna idrottshall i Malmslätt under tävlingen och då finns möjlighet att på plats titta på deras sortiment, köpa reservdelar och kanske till och med känna på ett handtag innan man bestämmer sig. Passa på!

ÅRSMÖTE

Härmed kallas medlemmarna i Linköpings Fäktklubb till årsmöte. Mötet kommer att hållas i fäktlokalen den 28/9 kl 1900. Klubben bjuder som vanligt på fika!

Dagordning för årsmötet i Linköpings Fäktklubb 2006-09-28:

1. Mötets öppnande
2. Dagordningens godkännande
3. Årsmötets behöriga utlysande
4. Val av funktionärer vid mötet
    a. Ordförande
    b. Sekreterare
    c. Justeringspersoner tillika rösträknare
5. Rapporter och meddelanden
6. Verksamhetsberättelse
7. Förvaltningsberättelse
8. Revisionsberättelse
9. Ansvarsfrihet för styrelsen
10. Val av styrelse
    a. Ordförande ett år
    b. Styrelseledamöter
    c. Suppleanter
11. Övriga val
    a. Revisor
    b. Valberedning
12. Budget 06/07
13. Fastställande av medlemsavgift
14. Övriga frågor
15. Årsmötet avslutas

Stadgar

Nu finns LFK:s stadgar tillgängliga på hemsidan i pdf-format. Titta under "Historik".

András 3:a i Ratzeburg

András Borsodi gjorde en strålande insats i Ratzeburg 27-28 augusti och slog sig fram till en tredjeplats i det 75 man starka startfältet i herrvärja. Vem vet hur det hade gått om han inte varit tvungen att lämna walkover för att hinna med planet hem. Annica Isaksson åkte ut i kvartsfinal och slutade på en åttondeplats i damklassen.

Bilder från fäktläger

Annicas bilder från fäktlägret i Szombathely i Ungern i sommar hittar du här.

Värjtävlingar i höst

Som en service till klubbens värjfäktare följer här en liten sammanställning över sensommarens och höstens seniortävlingar:

Bara att ta fram kalendern och anteckna! Listan är förstås inte fullständig utan är ett urval av öppna tävlingar i vårt "närområde". Alla utom Ratzeburg och herr- och dammarorna (Ljungbymaran respektive Adaträffen) är s.k. världscupsatelliter. De åtta bästa får alltså världscuppoäng.
Annica

Brons i Ystad

Helgen 17-18 juni avgjordes tävlingen Ystad International i värja och sabel. Vi gratulerar Thomas Årnfelt som knep en bronsmedalj i sabel. Herr- och damklassen i värja hade öppen nordisk mästerskapsstatus. Där blev András Borsodi bäste Linköpingsfäktare på herrsidan med sin 25:e plats (András tävlade dock för BYF). Martin Danielson kom på plats 46 och Mattias Törnquist på plats 69 medan Ulf Källenäs bröt tävlingen. Annica Isaksson slutade på plats 22 bland damerna. Utöver detta kom Kerstin Warvsten på en tiondeplats i veterantävlingen (40-49 år). I söndagens lagtävlingar på värja slutade LFK:s herrlag (Martin, Ulf, Mattias) på plats 17. Kerstin och Annica fäktade med Ulrika Pettersson från Gotlands FK i ett mixlag som slutade på plats 12.

Fäktning efter den 11:e

Efter den 11:e då vår ordinarie bokning går ut har vi bokat följande tider för träning:
12:e, 14:e, 17:e, 19:e, 21:a, 26:e, och 28:e juni.

Det betyder lördagar 09-13 bara t.o.m vecka 24, och onsdagar och måndagar 19-21 fram t.o.m vecka 26.

Avslutning 10 juni

Nu på lördag 10 juni (ej 11 juni som meddelats tidigare!) efter frifäktningen (kl 13 ungefär) tänkte vi träffas för att avsluta fäktsäsongen med grill och lek. Alla är varmt välkomna till den nya grillplatsen i trädgårdsföreningen, den som ligger precis jämte plantskolan. (I närheten av pizzeria Napoli).
Knytkalas! Ta med det du vill äta. Klubben ser till att det finns glöd till grillandet, men ta med det du tänker äta och dricka.
Lek! Har du roliga spel (typ kubb) så ta med det så har vi kul tillsammans.

Karta! Här ska vi vara

Ja till Paul Decsei

Vid det extra årsmötet 1 juni beslutades att klubben ska erbjuda Paul Decsei anställning som tränare. Beslut fattades även om en justering av medlems- och träningsavgifterna från och med i höst. Detaljer om de nya avgiftsnivåerna finns här.

Jennie trea i Masters

I samband med Ungdoms-SM 20-21 maj avslutades också vinterns Mastersserie. Jennie Bengtsson placerade sig på en mycket hedrande tredjeplats i klassen Damvärja äldre ungdom.

Ungdoms-SM

Två LFK:are deltog på värja i Ungdoms-SM 20-21 maj i Karlskrona: Jennie Bengtsson och Johan Ahlgren. Jennie blev nia i damernas kadettklass, medan Johan kom på plats 42 i herrarnas kadettklass och på plats 49 i herrarnas äldre ungdomsklass.

Möten om anställning av ny tränare

Härmed kallas klubbens alla medlemmar och dess ev. målsmän till ett informationsmöte den 24 maj kl 19.00 i fäktlokalen.

Dessutom kallas klubbens medlemmar till ett extra årsmöte den 1 juni kl 19.00 i fäktlokalen. Dagordning till detta återfinnes nedan. Rösträtt har medlem som under året fyller minst 12 år.

Klubben bjuder på kaffe/läsk och fralla!

Vi har i flera år haft problem med att få tag i instruktörer till våra grupper och det ser ut att bli ännu värre till hösten. Våra nuvarande instruktörer arbetar ideellt och kan inte lägga ner så mycket tid som skulle behövas för att vi aktiva ska kunna utvecklas och för att vi ska kunna ta in nybörjare som säkrar klubbens framtid. Med anledning av detta utlyste vi under mars en tjänst som tränare hos oss. Vi har fått ett antal svar och har från dessa valt ut och bjudit in en sökande, Paul Decsei från Rumänien, som gjorde arbetsprov hos oss under vecka 17. Eftersom det är ett stort beslut för vår klubb att anställa en tränare, bland annat så kräver det en höjning av medlemsavgiften, så vill vi i styrelsen att alla ska vara delaktiga i detta. Vi har därför valt att först kalla till ett informationsmöte för att presentera vårt förslag, med kandidat, budget mm, som vi kan diskutera och sedan ta beslutet att anställa eller inte på det extra årsmötet veckan efter.

Vänliga hälsningar

Ulf Källenäs, ordf. LFK

Dagordning extra årsmöte 060601

1. MÖTETS ÖPPNANDE

2. DAGORDNINGENS GODKÄNNANDE

3. ÅRSMÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

4. VAL AV FUNKTIONÄRER PÅ ÅRSMÖTET
A) ORDFÖRANDE
B) SEKRETERARE

5. VAL AV JUSTERINGSMÄN TILLIKA RÖSTRÄKNARE

6. ANSTÄLLNING AV FÄKTTRÄNARE

7. FASTSTÄLLANDE AV MEDLEMS- OCH TRÄNINGSAVGIFTER FÖR HT 2006

8. ÅRSMÖTET AVSLUTAS

9. KLUBBEN BJUDER PÅ FIKA

Nya bilder från KM 2006

Nu finns fler bilder upplagda från alla dagarna på KM: sabeln, floretten och värjan.

Mer bilder

Challenge Eugène Fillol

Tre LFK-are deltog i FFF:s nya fäkttävling Challenge Eugène Fillol, som avgjordes i Åkeshovshallen den 13 maj. András Borsodi slutade på plats 23; Martin Danielson på plats 45 och Carl Schollin på plats 57. Vann gjorde Viktor Zuikov från Estland. Hela resultatlistan finns här.

Bilder från KM i värja

Se några bilder från KM i värja 7 maj här.

Klubbmästerskap 2006

Linköpings Klubbmästerskap 2006 är avgjort! Klubben vill gratulera de nya klubbmästarna: I florett Ulf Källenäs, i sabel Thomas Årnfelt och i värja Daniel Thunborg. Florett och sabel fäktades under lördagen (060506) och värjan idag söndag. Stort tack till tävlingsledarna Lars Roxå, Joakim Holmström och Daniel Thunborg som såg till att tävlingarna flöt på i god takt, jag måste rapportera att alla vapen höll sig till den planerade tidsramen. Smått fantastiskt... Stort tack också till alla deltagare som dök upp och tävlade - det var kul!

Detaljerat resultat

A6 Masters

Deltagandet i A6 masterstävling i Jönköping var rekordhögt när årets upplaga avgjordes i valborgsmässohelgen (29-30 april). Från LFK deltog Catarina Drott och Jennie Bengtsson. Catarina blev 8:a både bland de yngre juniorerna och bland juniorerna. Jennie startade endast i den yngre juniorklassen, där hon blev elva.

Inpassering 6-7 maj

Helgen 6-7 maj, dvs. helgen då KM äger rum, pågår en trendmässa i Cloetta Center och Stångebrohallen. Med anledning av detta kommer all in- och utpassering för LFK att ske via Stångebrohallens kassaentré. Alla andra dörrar kommer att vara låsta.

SM i florett och sabel

Söndag 23 april avgjordes SM i florett och sabel i Uppsala. Från LFK deltog tre florettfäktare: Joakim Jaeger slutade på plats 21 bland herrarna, medan Disa och Linn Nyström Bennich blev nia respektive tia bland damerna. I sabel blev Joakim Holmström bästa herre med en sjätteplacering, och Karin Öhrman genom sin femteplats bästa dam. Övriga sabelplaceringar: Thomas Årnfelt plats 8 och Olof Risberg plats 9 bland herrarna; Camilla Eklund plats 7 bland damerna.

SM i värja

Lördag 22 april avgjordes SM i värja på Fyrishov i Uppsala. Bästa LFK-dam blev Annica Isaksson med en åttondeplacering; bästa LFK-herre Ulf Källenäs på plats 32. Tävlingen saknade inte spänningsmoment. Annica förlorade sin kvartsfinal 7-8 i sudden death mot Maria Bergenheim (f. Isaksson). Ulf erövrade sin plats i 32-tablån genom att slå Daniel med 14-15 i första direktelimineringen. Övriga placeringar: Catarina Drott plats 12 och Kerstin Warvsten plats 18 bland damerna, Daniel Thunborg plats 34 och Carl Schollin plats 42 bland herrarna.

Fäktinstruktör på prov

Vi har i flera år haft problem med att få tag i instruktörer till våra grupper och det ser ut att bli ännu värre till hösten. Våra nuvarande instruktörer arbetar ideellt och kan inte lägga ner så mycket tid som skulle behövas för att vi aktiva ska kunna utvecklas, och för att vi ska kunna ta in nybörjare som säkrar klubbens framtid. Med anledning av detta utlyste vi under mars en tjänst som tränare hos oss. Vi har fått ett antal svar och har från dessa valt ut och bjudit in en sökande till att göra arbetsprov under nästa vecka (v17). Vi planerar även att bjuda in ytterligare en person inom kort. Till nästa vecka har vi bjudit in Paul Decsei från Rumänien. Paul har varit fäktinstruktör i olika klubbar i Rumänien sedan 1986.

Ta chansen att träna med Paul nästa vecka! Paul kommer att närvara på alla träningar under veckan. Han kommer också att följa med till SM i Uppsala 22-23/4.

Efter arbetsproven ska vi ha ett informationsmöte för alla medlemmar onsdagen 24 maj där styrelsen presenterar ekonomin för anställningen och även den kandidat som vi fastnat för, förutsatt att vi och han kommit överens. Det är viktigt att så många medlemmar och föräldrar som möjligt är med på mötet.

Beslutet att anställa tränare gör vi på ett extra årsmöte veckan efter, torsdagen den 1 juni. Rösträtt har medlem som under året fyller minst 12 år.

Kallelser till dessa möten kommer att skickas ut med brev.

Vänliga hälsningar
Ulf Källenäs, ordf. LFK

Bild från Oslo

En bild från prisutdelningen i Norska mästerskapen 1-2 april, där András Borsodi tog silver, hittar du här.

Thomas sjua på Nordiska mästerskapen

Vi gratulerar Thomas Årnfelt som blev sjua och bäste svensk i seniorklassen på Nordiska mästerskapen i sabel 8-9/4. Starkt jobbat! Från LFK deltog hela sju fäktare i tävlingen - se samtligas placeringar på sidan Resultat.

András tog silver i NM

András Borsodi gjorde en fantastisk insats på Norska mästerskapen i Oslo 1 april (det är inget skämt!) och tog hem silver i den 80 man starka herrklassen. Den ende som slutligen lyckades hejda hans framfart var Claus Moerch. Det är dock ingen skam att förlora mot en VM-bronsmedaljör! Hela resultatlistan hittar du här.

Malmö Open

På masterstävlingen Malmö Open 1-2 april slutade Jennie Bengtsson på en femteplats i klassen äldre ungdom. 

Bilder från Luxemburg

Klicka här för några bilder från när Annica var och tävlade i Luxemburg. 

Klubbmästerskapet 2006

Det är klubbmästerskap på gång, i alla vapen. Anmäl er gärna på tavlan i fäktlokalen eller dyk upp i god tid. Datumen som gäller är:
 • 6:e maj, tävlingsstart 10:00 - Sabel
 • 6:e maj, tävlingsstart 12:00 - Florett
 • 7:e maj, tävlingsstart 10:00 - Värja

Tävlingsinbjudan hittar du här.

Challenge J. Nowara

Annica Isaksson slutade på plats 80 när världscuptävlingen Challenge J. Nowara avgjordes i Luxemburg 25-26 mars. Från Sverige deltog även Sofie Larsson, som slutade på plats 69. Segrade i tävlingen gjorde holländskan Sonja Tol.

Bilder från Edinburgh

Några bilder från när Annica och Carl tävlade i Edinburgh 11-12 mars finns här.

Annica etta i Edinburgh

Annica Isaksson segrade i damklassen i satellitvärldscuptävlingen Scottish International, Edinburgh, 11-12 mars. Från LFK deltog även Carl Schollin, som slutade på plats 48 bland herrarna. Hela resultatlistorna finns här. Bilder från tävlingen kommer inom kort.

Challenge Bernadotte

Grand Prix-tävlingen Challenge Bernadotte (herrvärja), som ägde rum i Stockholm 10-13 mars, har kallats världens svåraste. Totalt deltog 182 fäktare - däribland praktiskt taget hela världseliten. LFK:s András Borsodi slutade på en mycket respektabel 79:e plats. Hela resultatlistan hittar du här

Lingiaden

Catarina Drott blev sjua bland de yngre juniordamerna (värja) när masterstävlingen Lingiaden avgjordes 11-12 mars. Alla resultat finns här.

Sammanslagning av värjgrupper

Martins värjgrupp på torsdagar kl 17.00-18.15 upphör, och alla elever är välkomna till Daniels värjgrupp samma dag men mellan 18.05-19.30. Ni är varmt välkomna till er nya grupp.

Städning 10/4

Måndag 10 april är det städning kl 18.30-19.30. Kom och hjälp till att snygga upp litet i lokalen!

Bilder från SAF

Den som väntar på något gott... Några bilder från SAF-pokalens första dag finns nu till beskådan här.

Johan vinnare i Örebro

LFK:s Johan Ahlgren tog guld i ungdomsklassen i Coupe du Nord i Örebro den gångna helgen (18-19/2) - stort grattis! Dessutom blev Joakim Holmström sexa i herrklassen och fick härmed en världscuppoäng. Övriga LFK-placeringar i herrklassen var Thomas Årnfelt på plats 10 och Claes Hardesköld på plats 13. Camilla Eklund blev femma bland damerna.

SAF-pokalen

Samtliga LFK-ares placeringar på SAF-pokalen 11-12 februari finns nu på sidan Resultat.

Jennie tvåa i Helsingborg

Vi gratulerar Jennie Bengtsson som tog silver bland damkadetterna i masterstävlingen Coupe de Helsingborg den gångna helgen (11-12 februari). Placeringen gav henne 20 värdefulla poäng i mastersserien. Ett par bilder från prisutdelningen finns här.

Brons till András i SAF-pokalen!

András Borsodi gjorde en storartad insats och tog brons i SAF-pokalen i lördags (11 februari). Tävlingen är en sk världscupsatellit, vilket innebär att András tillsammans med bronset kammade hem två fina världscuppoäng. Stort grattis! Övriga LFK-ares placeringar (och bilder) kommer inom kort.

Bonn

Inte mindre än två LFK:are deltog i den stora internationella kadettävlingen i Bonn 28-29 januari: Jennie Bengtsson och Catarina Drott. Jennie slutade på plats 77 och Catarina på plats 98. Övriga svenskors placeringar: Johanna Bergdahl plats 1, Sanne Gars 3, Nina Westman 3 och Emma Väggö 35.

Prague d'Or

Annica Isaksson slutade på plats 68 i världscuptävlingen Prague d'Or den 28-29 januari. Vann gjorde kanadensiskan Sherraine Mackay. Övriga svenskors placeringar: Sofie Larsson plats 21, Emma Samuelsson 43, Anna Kats 95 och Sophie Haarlem 112.

Kungsbacka Masters avgjort

På ungdomstävlingen Kungsbacka Masters 21-22 januari representerades LFK av Jennie Bengtsson och Catarina Drott, båda tävlande i klassen värja damer yngre juniorer. Jennie blev elva medan Catarina slutade på plats 20.

Fäktmärken utdelade

Resultaten av den fäktmärkesexamination som hölls 26 nov 2005 har av olika anledningar blivit fördröjda, men nu kan äntligen namnen på de nya fäktmärkesinnehavarna tillkännages. Blått märke i florett erövrades av Eskil Hermansson, Karl Lindgren, Fredrik Reinecke Jonsson och Joel Löfling. Gult märke i florett erövrades av Sabina Bernhard. Grattis allesammans! (Samtliga fäktmärken som utdelats i klubben finns listade här.)

Nybörjarstart 22/1

Söndag 22 januari kl 10.30 startar en nybörjargrupp i sabel. Ingen anmälan behövs, det är bara att dyka upp. Medtag inomhusträningskläder, helst långa träningsbyxor. Instruktör är Claes Hardesköld, epost claes@linkopingsfaktklubb.se.
Välkommna!

Thomas 7:a i Köpenhamn

På Copenhagen cup 14 januari lyckades Thomas Årnfelt erövra en sjundeplats i herrklassen i sabel. Han blev med detta bäste svensk och fick en världscuppoäng. Grattis! Karin Öhrman, som gjorde sin första sabeltävling utanför Sveriges gränser, slutade på en femteplats bland damerna.

Träning v 52, 1 och 2

Vecka 52, 1 och 2 är det frifäktning för alla vapen på de "vanliga" tiderna alla icke-röda dagar. Det betyder i praktiken följande träningstillfällen:

ons 28/12 kl 19.30-21.30
lör 31/12 kl 9.00-13.00 - klart man ska  fäkta på nyårsafton!
mån 2/1 kl 19.30-21.30
ons 4/1 kl 19.30-21.30
mån 9/1 kl 19.30-21.30
ons 11/1 kl 19.30-21.30
lör 14/1 kl 9.00-13.00

Vecka 3 börjar den nya terminen.

Tröjorna har kommit!

Äntligen har klubbtröjorna anlänt! De första utlämningstillfällena blir:

torsdag 22 dec kl 19.30-21.00
onsdag 28 dec kl 19.30-20.30

Tröjorna lämnas ut i fäktsalen av mig och/eller Ulf Källenäs. Jag återkommer med utlämningstider under vecka 1 och 2.
Julhälsningar
Annica Isaksson (annica@linkopingsfaktklubb.se)

Sabelträningsläger

Den 1-7 april, d.v.s. veckan innan NM, är det ett träningsläger i sabel i Finland. Intresserade hör av sig till Thomas (thomas@linkopingsfaktklubb.se) eller direkt till sabelledaren, Eric Wigren (swesabre@hotmail.com). Passa på att vässa era kunskaper inför tävlingen!

Vårens sabeltävlingar

Hej allihop! Lite info om vad som händer på sabelfronten i januari.
Den 14-15 januari är det Copenhagen Cup. Världscupsatellit i sabel herrar, och Coupe du Nord-tävling för damer. Anmälan senast 6:e - hör av er till mig senast den 5:e om ni vill åka. Obs! Herrtävlingen kräver internationell (FIE) licens. Se till att skaffa denna i god tid. Till damtävlingen räcker det med svensk licens.
Den 28-29 januari är det Stockholm cup som arrangeras av Ängby. På lördagen är det en klass för YJ. Och på söndagen en seniorklass. Inga separata damklasser. För intresserade värj- och florettfäktare kan påpekas att det även är en attans massa klasser i de vapnen... Mer info om anmälning kommer.
Inbjudningarna finns på www.swesabre.nu
Boka även in satelliten i Örebro den 18-19 februari redan nu! Enligt vad jag fått höra kommer det dessutom att vara en ungdomstävling i samband med denna.
Andra viktiga datum under våren är 8-9 april samt 22-23 april. Då är det NM respektive senior-SM.
Vänliga hälsningar
Thomas

Lagbrons i JSM

Helgen 17-18 december gick JSM i sabel och florett i Örebro. Lite fäkthistoria skrevs då det var det första svenska juniormästerskapet i sabel för damer. LFK skickade totalt sju fäktare: två florettister och fem sabrörer. I florett representerades klubben av Linn och Disa Bennich Nyström, som slutade på plats 10 respektive 13. Sabelkillarna deltog i lagtävlingen och besegrade ÖKSF i bronsmatchen. Därmed tog klubben sin första JSM-medalj i lagsabel! Individuellt kom de på följande placeringar: Claes Hardesköld 6:a, Johan Ahlgren 8:a, Olof Risberg 10:a. I damklassen i sabel deltog Karin Öhrman och Emmy Gylling. Karin slutade som 5:a och Emmy som 9:a.

Ishallens öppettider i jul

För att se vilka dagar Ishallen har stängt i jul, klicka här.

Vårens schema!

Vårterminen drar igång vecka 3. Vi har gjort en del ändringar i schemat. De som har tränat florett på fredagar kl 16.30 tränar nu kl 18.00 tillsammans med fortsättningsgruppen. Florettgrupperna på måndagar slås ihop och flyttas till fredagar kl 16.30. Det blir en nybörjargrupp: i sabel kl 10.30-12.00 på söndagar. Se hela schemat här.

Resultat från Kalmar

Helgen 3-4 dec avgjordes lag-SM i Kalmar. Från LFK deltog ett herrlag i sabel (Theo Bodin, Claes Hardesköld, Joakim Holmström, Olof Risberg) som slutade på en sjätteplats. I herrvärjan fäktade András Borsodi för Kungsbackalaget som tog brons. Parallellt med lag-SM hölls en individuell mixtävling i värja för oldboys/oldgirls. Här kom LFK:s Kerstin Warvsten på plats 6, och blev med detta klassens bästa dam.

Hemmaframgångar i sabel

Hela 17 fäktare ställde upp i ungdomstävlingen i sabel på 1:a advent i Linköping. Fäktarna kom från FFF och från LFK. LFK:arna som deltog gjorde samtliga en mycket bra insats. Hampus åkte ut mot Axel, som vann. Johan tog sig till final, där Axel blev för svår. Både Emmy och Andreas förlorade sina matcher med knapp marginal - efter riktigt bra insatser i poulen. Emmy blev dessutom näst bästa tjej (av totalt 4). Grattis allihop!
Hela resultatlistan finns här (Worddokument).

Julfest

Kära medlemmar!
Den 10 december är tanken att vi ska hålla en julfest. Ni är alla hjärtligt välkomna även anhöriga. Det kommer att serveras förtäring och bjudas på underhållning och vem vet kanske blir det en och en annan överraskning ;) Anmälan görs på listan nere i klubblokalen (Den sitter just nu på anslagstavlan eller ligger på bordet)
Tid: kl 18.00
Plats: Meddelas inom kort
Kostnad: 50 kr per person 
Hoppas vi ses!
// Festkommittén genom Karin

Ljungbymaran

Värjherrarnas årliga fäktmara, Ljungbymaran, avgjordes helgen 19-20 november. Enda deltagande LFK-are (som dock tävlade för Bygdö fäktklubb), Andras Borsodi, blev elva i tävlingen. Vann gjorde Adrian Pop från Kungsbacka.

Ada-träffen avgjord

Damtävlingen Ada-träffen hölls för första gången i Göteborg lördag den 19 november. Från LFK deltog Annica Isaksson, som blev sjua, och Hanna Svensson som slutade på plats 25. Vann gjorde Sofie Larsson från Uppsala. Se bilder från tävlingen här.

Guld + brons till Jennie

Jennie Bengtsson tog hem inte mindre än två medaljer på masterstävlingen "Laxträffen" i Halmstad förra helgen (12-13/11). Jennie vann sin egen åldersklass i värja, ÄU, och kom dessutom på bronsplats i den högre åldersklassen YJ. Stort grattis! Dessutom blev Catarina Drott sjua i klassen YJ. Några bilder från tävlingen finns här.

Fystest

Det här är mest riktat mot de som är ute och tävlar och vill bli bättre på den fysiska träningen. Vi kommer att åka till Nyköping, Rosvallahallen, den 11 december för att utföra fystest mha en testledare från Elitidrottscentrum. Testen går ut på att få fram fyra olika kvaliteter:
 • Kondition
 • Test av mjölksyrenivåer
 • Styrka
 • Den explosiva statusen

Man får betyg 1-10 på dessa utifrån hur det ska se ut för just fäktning. Man jämförs mot eliten i Sverige. Det är 12 tester som ska göras: benböj, gripen (handstyrka), brutalbänk (mage), chins, dips, bänkpress, tre olika hopp, Harristest (rörlighetstest), sprint 5 och 10 m, beeptest (kondition). Testen tar upp till fyra timmar, efter det får vi en genomgång på ca två timmar då vi får råd hur vi kan lägga upp träningen och då vi kan ställa frågor. Vi har tänkt ha en uppföljande test om ca ett halvår för att kunna se förbättringarna. Kostnaden per person blir 125 kr för analysen av resultatet. Klubben står för timkostnaden.
Tidsplan:
09:00 I hallen uppvärmda, sedan tester till
~13:00 Lunch medan killen från EIC mejlar in testresultat
~14:00 Genomgång
~16:00 Hemåt

Intresserad? Mejla Ulf Källenäs.

Sabeltävling 1:a advent

Söndag 27 november anordnar klubben en träningstävling i sabel för ungdomar och yngre juniorer. All nödvändig information finns här (pdf-fil).

Tufft motstånd i Oslo

Det var ett starkt startfält på årets upplaga av värjtävlingen Oslo cup (satellit-VC) helgen 12-13/11. På herrsidan märktes bland andra Claus Moerch, nybliven VM-bronsmedaljör, och bland damerna återfanns självaste VM-segrarinnan: Danuta Dmowska från Estland. Från LFK deltog András Borsodi och Carl Schollin, som kom på plats 28 respektive 49 i herrklassen, samt Annica Isaksson som blev 31:a bland damerna. Några bilder från tävlingen finns här.

Parkeringsinfo

Information från Linköpings idrottsförbund om vad som gäller för parkering på Stångebro sportfält finns här (pdf-fil).

Gemensam beställning

Styrelsen beslutade förra året att alla skall ha egen utrustning fr.om. andra terminen som de fäktar. För att underlätta inköp av utrustning organiseras nu en gemensam beställning från det tyska företaget Allstar. Alla detaljer om beställningen finns här. Obs: sista beställningsdag 25 november!

Seger i Kalmar

Stort grattis till Jennie Bengtsson som vann klassen VDÄU på Masterstävlingen Kanikowski cup i Kalmar 29-30/10!

Föräldrainfo

Föräldrainformation från Ispalatset med anledning av trafiken vid ingång 1 och 2 finns här.

Fäktmärken

Lördag 26/11 kl 13 är det examination av blått och gult fäktmärke. Anmälningslistor hänger uppe i fäktlokalen. Examinator är Kerstin Warvsten.

Beställ klubbtröja

Nu finns en ny klubbtröja att beställa: en marinblå huvtröja med klubbens logotyp på ryggen. Alla detaljer finns här. Obs: sista beställningsdag 30 november!

Trekanten avgjord

När danska fäktklubben Trekanten höll sin årliga världscupsatellittävling i värja lördag 22 oktober fanns tre LFK:are på plats. András Borsodi blev nia medan Carl Schollin slutade på plats 46 i herrklassen. Annica Isaksson blev elva bland damerna.

Damtävling i Göteborg!

Lördag 19 november är det damtävling i Göteborg. Se inbjudan här. Tävlingsformen är "mara" dvs. alla möter alla. Mycket fäktning alltså!
Anmälan skall göras klubbvis och sköts av Annica Isaksson. Om du vill vara med, kontakta alltså Annica SENAST 15 NOVEMBER.
Mejladress: annica@linkopingsfaktklubb.se, tel: 0734-118309.

Resultat från Åbo

Annica Isaksson deltog som enda LFK:are i satellitvärldscuptävlingen "Kupittaa tournament" i värja i Åbo 15-16 oktober. Annica blev tyvärr utslagen i andra DE:n mot estniskan Anna Kohv och slutade på plats 13. Vann gjorde en annan estniska: Kristina Kuusk.

Medaljer i Nyköping

LFK:arna gjorde en strålande insats på Mellansvenska mästerskapen i värja och sabel som avgjordes i Nyköping den 1 oktober. Linköpingsfäktarna fick med sig hela nio medaljer av olika valörer hem:
 • 2 guld genom Jennie Bengtsson i värja, klass "äldre ungdom damer", och Claes Hardesköld i juniorklassen i sabel.
 • 3 silver genom Ulf Källenäs i värja, klass "seniorer herrar", Thomas Årnfelt i seniorklassen i sabel, och Karin Öhrman i juniorklassen i sabel.
 • 4 brons genom Catarina Drott i värja, klass "juniorer damer", Martin Danielson i värja, klass "seniorer herrar", Olof Risberg i juniorklassen i sabel och Henrik Senestad i seniorklassen i sabel.
Grattis allesammans!

Ny styrelse

På årsmötet den 28 september valdes en ny styrelse för verksamhetsåret 05/06. Se dess sammansättning på sidan Profiler.

Stångebrosabeln 2005 avgjord

Sedan 2002 har Linköpings Fäktklubb anordnat Stångebrosabeln och i år var det dessutom den första rankingtävlingen för sabelfäktarna. Det var god uppslutning när Linköping tog hem ett brons i seniortävlingen genom Thomas Årnfelt och både silver och brons i juniorklassen, en stark insats av Karin Öhrman (i hennes första sabeltävling som dessutom var mixad) respektive Olof Risberg. Grattis!

Vann i seniorklassen gjorde Eric Wigren (ÖKSF) och i juniorklassen Johan Westrin, även han från Örebro Kampsportsförening.

Läs mer här.

Bilder från Kalmar

Nu har Daniel äntligen lagt upp bilder från Renässanstävlingen i Kalmar - finns här. Så nu kan ni spana in stilen hos klubbens representanter, och avgöra ifall ni själva tänker ta ett tag för att höja standarden.

Medaljer i Århus!

András Borsodi tog guld i herrklassen och Annica Isaksson silver bland damerna på satellitvärldscuptävlingen i värja i danska Århus 10-11 september. Dessutom blev Carl Schollin nia bland herrarna. Några bilder finns här.

ÅRSMÖTE

Medlem i LFK. Härmed kallas du till årsmöte onsdagen den 28 september kl 19.00 i Fäktsalen, Stångebro. Förslag till dagordning:

1. MÖTETS ÖPPNANDE
2. DAGORDNINGENS GODKÄNNANDE
3. ÅRSMÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE
4. VAL AV FUNKTIONÄRER PÅ ÅRSMÖTET
    A) ORDFÖRANDE
    B) SEKRETERARE
5. VAL AV JUSTERINGSMÄN TILLIKA RÖSTRÄKNARE
6. RAPPORTER OCH MEDDELANDEN
7. VERKSAMHETSBERÄTTELSE
8. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE
9. REVISIONSBERÄTTELSE
10. ANSVARSFRIHET FÖR STYRELSEN
11. VAL AV: A) ORDFÖRANDE
    B) STYRELSELEDAMÖTER
    C) SUPPLEANTER
    D) REVISOR
    E) VALBEREDNING
12. BUDGET 05/06
13. FASTSTÄLLANDE AV MEDLEMSAVGIFT
14. ÖVRIGA FRÅGOR
15. ÅRSMÖTET AVSLUTAS
16. KLUBBEN BJUDER PÅ FIKA

Välkommen!!!

Städning lördag 27/8

Hej allihop!
Det är dags att fräscha upp lokalen inför terminsstarten! Därför kör vi ett gemensamt städningspass på lördag förmiddag (27/8). Ju fler vi är - desto tidigare kan vi börja frifäkta efteråt! Start 09.30.Jag ser till att ta med kaffe och fikabröd!
Vänliga hälsningar,
Thomas

Stångebrosabeln

Den 24 september är det dags för 2005 års upplaga av sabeltävlingen Stångebrosabeln. Se inbjudan på sidan Stångebrosabeln. För att tävlingen skall fungera bra behövs det folk som hjälper till, såväl innan som under och efter tävlingen. Det kan handla om att kolla (och ev. meka med) vindor och apparater, städa, sköta protokoll mm. Intresserad? Kontakta Annica.

LFK på marknad

Fäktare från LFK kommer att medverka på medeltidsmarknaden i gamla Skänninge helgen 3-4 september. Vill du veta mer, kontakta Jeanette.

Vill du lära dig fäkta?

Anmäl dig då till en av våra nybörjarkurser! Vi har fyra olika kurser igång under hösten. En på måndagar för de lite yngre (9-12), och på tisdagar, torsdagar eller fredagar för de lite äldre (13+). I måndagsgruppen fäktar vi florett. Tisdagar är det sabel som gäller, torsdag värja och fredag florett. Har du en uppfattning om vad det är du vill prova anmäler du dig till den gruppen, annars tar du bara den dag som passar dig bäst – grunderna är trots allt ganska lika.
Vi börjar v 37*.
Anmäl dig redan idag för att vara säker på plats! Ange namn, ålder och önskad grupp. Skicka anmälan till mig.
Ett detaljerat schema hittar du här.

Varmt välkomna,
Thomas, ordförande LFK

* vissa grupper smygstartar redan v35

Höststart

Schemat för höstterminen finns nu på sidan Träningstider. Alla grupper utom nybörjargrupperna börjar vecka 35. Nybörjargrupperna börjar vecka 37 – dock smygstartar måndags- och fredagsgrupperna för nybörjare redan vecka 35.

Florettstart vecka 33

Hej allihopa, hoppas sommaren varit god. Vi startar höstens fortsättningskurser i florett vecka 33, dvs. tio-tolv års gruppen har sitt första pass måndagen den 15/8. Tretton år och uppåt kör igång fredagen den 19/8. Samma tider som under våren gäller, dvs. måndagar kl 18:00-19:30 samt fredagar kl 18:00-19:30. 
mvh 

Framgångar i Kalmar

Daniel Thunborg tog silver när den årliga Renässanstävlingen i Kalmar avgjordes 16 juli. Annica Isaksson blev med en sjätteplacering bästa dam och fick härmed en inteckning i vandringspriset "Touchésvärdet". Från LFK deltog även Ulf Källenäs, som placerade sig på åttonde plats. Totalsegrare i tävlingen blev Peter Barvestad från Kalmar fäktklubb. Renässanstävlingen är Sveriges enda utomhustävling i fäktning, och äger rum på muren runt Kalmar slott. Det är en individuell tävling i värja, där män och kvinnor fäktar ihop men separeras i resultatlistan.

Hela resultatlistan hittar du här och en bild av Linköpings-/Jönköpingstruppen här.

Augustiträning

Under augusti är det är frifäktning (alla vapen) följande veckodagar och tider:
 
måndagar 19-21
onsdagar  19-21
lördagar    10-13

Ett stort tomrum

Peter Voigt, känd för de flesta i klubben, har lämnat oss. Han avled den 4/7efter en tids sjukdom. Peter har betytt oerhört mycket för klubben - ända sedan den tid han var med om att grunda den, ända fram till slutet. Det är med andra ord ett stort tomrum han lämnar efter sig. Han kommer dock alltid att leva vidare i våra tankar, och på så sätt hjälpa oss i vårt arbete att föra klubben vidare.
Tack Peter för allt.

Nya referat

På sidan Läsvärt finns nu Kerstins skildring av sin resa till veteran-EM i Vöcklabruck och Karins berättelse om en tävlingstur till den norska huvudstaden.

Medaljer i Ystad!

András Borsodi tog brons i herrklassen  och Kerstin Warvsten brons bland veteranerna 40-49 år när Nordiska mästerskapen i värja avgjordes i Ystad den gångna helgen (18-19 juni). Bilder på medaljörerna hittar du här. Stort grattis till dem båda! Från LFK deltog även Carl Schollin, som slutade på plats 92 bland herrarna, och Annica Isaksson, som kom på plats 14 bland damerna. På  sabeltävlingen (ej NM) som gick samtidigt, slutade Joakim Holmström på en hedrande sjätteplats. 

András 3:a i Oslo

Vi gratulerar András Borsodi, som tog hem brons i Bygdö fäktklubbs (BYF) sommercup i Oslo den 11 juni. András tävlade för BYF men på plats fanns även tre deltagare som fäktade för LFK: Ulf Källenäs, Annica Isaksson och Karin Öhrman. Ulf kom på plats 22 i herrklassen, Annica på plats 5 i damklassen och Karin på plats 15 bland damerna. Annica deltog även (som enda dam) i herrklassen, och slutade där på plats 20. 

Träning i sommar

Ordinarie träningstider gäller t.o.m. vecka 23 (såvida er instruktör ej sagt annat - i något fall kan terminsslut ske tidigare).

Vecka 24:
Mån 19-21
Ons 19-21
Fre 19-21
Lör 10-13

Vecka 25:
Mån 19-21
Ons 19-21

Vecka 26-30 är fäktsalen stängd.

Vi återkommer med information om träning i augusti på hemsidan och via utskick på LFK:s epostlista. "Officiell" terminsstart sker vecka 35.
Lars Roxå

Omklädningsrum 3-4/6

Rod Stewart spelar på Cloetta Center den 4/6 och det kommer LFKs damer att märka eftersom de kommer att få ett annat omklädningsrum, troligtvis blir det rum B redan från fredag den 3/6. Under fredagen kan ni gå i de vanliga korridorerna men under lördagen blir det besvärligare för damerna måste då gå via det övre planet för att ta sig mellan omklädningsrummet och fäktlokalen. LFKs herrar kan som vanligt nå fäktlokalen och omklädningsrum via kassaentrén. En skiss över Stångebrohallens bottenplan finns här.

Ewa Rytjärn, Ispalatset AB

LFK gästar Ekenäs

Linköpings fäktklubb gästar Ridddarspelen på Ekenäs 050604-06 tillsammans med Sancta Birgitta Klostermuseum och Slotts- och Domkyrkomuseum. Klubben kommer både att visa renässansfäktning och informera om modern fäktning samt klubbens verksamhet. Riddarspelen öppnar varje dag kl.10.30 och det kommer att bli många spännande aktiviteter, tornerspel, medeltida riduppvisning, hantverksmarknad, båg- och armborstskytte, uppvisning med tvåhandssvärd, ponnyridning, hoppborg av halm, Livrustkammarens riddar- och prinsesskola samt mycket mer. 
Läs mer på www.ekenasslott.nu

LFK får FIE-domare

Joakim Holmström godkändes i domarexamen i Split den 14-15 maj och innehar numera FIE:s B-licens på värja. Grattis!!

Ungdoms-SM avgjort

Två LFK:are deltog i damklasserna i värja på Ungdoms-SM 14-15 maj i Karlskrona: Catarina Drott och Jennie Bengtsson. Catarina slutade på plats 11 bland kadetterna och Jennie på plats 14 i klassen äldre ungdom.

Inställd examination

Den utannonserade fäktmärkesexaminationen lördag 14 maj är tyvärr INSTÄLLD på grund av sjukdom. Ett nytt examinationstillfälle kommer i början av höstterminen.

Kerstin 11 i Vöcklabruck

2005 års upplaga av veteran-EM avgjordes 5-8 maj i Vöcklabruck, Österrike. Från LFK deltog Kerstin Warvsten, som fäktade sig till en 11:e plats i damvärjan klass 40-49 år.

Bilder från KM

Se blandade bilder från klubbmästerskapet 2005 på sidan Läsvärt under "Tävlingsreferat"!

Terminsavslutning i Valla

Onsdagen den 1 juni kl 19 är det dags för den traditionsenliga våravslutningen i Valla. Kom och grilla korv och spela brännboll i glada fäktvänners lag, och tag gärna med hela familjen! Plats: Vallabackarna. Anmälan till: karin@linkopingsfaktklubb.se eller på listan på anslagstavlan i fäktlokalen. Ange namn, antal personer som kommer, och eventuell specialkost.

PS. Bilder från förra årets avslutning hittar du här.

Uppdateringar av hemsidan

Tyvärr har det varit dålig fart på hemsideuppdateringarna ett tag eftersom webmaster flyttat till Motala och saknat internetuppkoppling. Nu har dock Annica fått ordning på sitt internet och uppdateringarna ska börja rulla som vanligt. Nyinlagt på hemsidan är bland annat resultaten från nordiska mästerskapen i sabel (se Resultat), info om att klubbens styrelse utökats med Jeanette Danielson (se Profiler) och ett tävlingsreferat från Aten (se Läsvärt). Välkommen att bidra med tävlingsrapporter och resultat, info om aktiviteter m.m. du med! Skicka ditt bidrag till webmaster@linkopingsfaktklubb.se.

Resultat från KM 2005

Resultatet från årets klubbmästerskap finns numera infört här

Dags att anmäla sig till SM

Helgen den 9-10/4 avgörs svenska mästerskapen i fäktning. Inbjudan till tävlingen, som i år går i Uppsala, hittar du här. Du som vill ställa upp ska anmäla detta till din vapenledare (András - värja, Peter - florett eller Thomas - sabel) absolut senast måndagen den 28:e mars. Glöm inte att se till att du har en giltig licens* och en komplett utrustning. Missa inte detta tillfälle till bra fäktning! Och sedan ser vi väl till att fixa minst en medalj även i år?
/Thomas
*Blankett för beställning av tävlingslicens finns här.

Datum för KM

Boka redan nu in 2005 års klubbmästerskap, som kommer att äga rum lördagen den 2 april i fäktsalen. En mixklass per vapen, dvs. unga och gamla, tjejer och killar fäktar tillsammans. Tävlingsledare är Peter Voigt (peter@linkopingsfaktklubb.se). Mer information om tävlingen kommer längre fram.

Öppet hus

Under sportlovet blir det öppet hus med möjlighet att prova på fäktning. Dagligen mellan kl 14 och 16. Medtag inneskor. Alla är välkomna, ingen föranmälan krävs!
Frågor? Kontakta Jonas på adress jonas@linkopingsfaktklubb.se.
Läs Östgöta Correspondentens reportage från förra årets sportlovsfäktning här.

SAF-pokalen

Lördagen den 12 februari var det dags för årets upplaga av SAF-pokalen: en satellit-världscuptävling i värja som går i Stockholm. I herrklassen placerade sig András Borsodi på plats 9 och Daniel Thunborg på plats 27, medan Annica Isaksson slutade på en 14:e-plats i damklassen. Från klubben deltog dessutom Joakim Holmström som domare.

För nybörjare

Snart dags för nybörjarstart! Inbjudan till nybörjarkurserna finns här (pdf-fil) och information om hur man anmäler sig här.

Ingen tävlingsgrupp 11 januari

Den kombinerade gruppen Tävling Sabel/Värja börjar inte förrän v3. Dvs. ingen ordinarie träning på sena passet denna tisdag... Däremot går det bra att frifäkta för de som är träningssugna.
OBS! Notera även att Fortsättning sabel nu är kl 18.00-19.30 (inte sena passet som tidigare)...
Thomas

Frifäktning 4 jan

Tisdag 4:e januari kl 19.30-21.30 är det frifäktning alla vapen.

Mellandagsfäktning

Tisdag 28:e december och torsdag 30:e december är det frifäktning kl 19.30.

Ulf vann på annandan

Segern i 2004 års glöggfäktning på annandagen gick välförtjänt till Ulf Källenäs. Hela resultatlistan blev som följer:

1 Ulf Källenäs
2 Thomas Årnfelt
3 Mikael Forasetto
4 Annica Isaksson
5 Joakim Holmström

Se alla deltagarna här.

Leveransförsening

Leveransen av det gemensamma inköpet från Allstar har försenats något till följd av att alla saker inte fanns i lager. Förmodligen går en ofullständig leverans iväg från Tyskland idag (22/12) och återstoden litet senare. Alltsammans bör dock vara på plats i tid till terminsstart.

Stängning 23/12

Torsdagen den 23:e december stänger Ishallen redan kl. 19.

Terminsstart vt 2005

Alla grupper utom nybörjargrupperna börjar vecka 2. Nybörjargruppen för barn 10-12 år börjar efter sportlovet, dvs. vecka 9. Övriga nybörjargrupper börjar vecka 5. Träningsschemat för våren finns under Träningstider.

Glöggfäktning

Annandag jul är det dags för den traditionsenliga glöggfäktningen: en vänskaplig värjtävling med inslag av glöggdrickning. Alla detaljer finns i inbjudan som du hittar här (pdf-fil).

Nybörjarkurser

Linköpings fäktklubb erbjuder följande nybörjarkurser under våren:

Barn 10-12 år
Måndagar kl. 16.30 - 18.00
Terminsstart v9

Övriga, dvs. de som är fyllda 13 eller äldre
Tisdagar kl. 16.30 - 18.00 (sabel)
Terminsstart v5

Torsdagar kl. 17.00 - 18.15 (värja)
Terminsstart v5

Fredagar kl. 16.30 - 18.00 (florett)
Terminsstart v5

Anmälan görs till thomas@linkopingsfaktklubb.se eller via telefon till Thomas Årnfelt (kvällstid) 013-12 84 71. Meddela namn, ålder, telefonnummer, e-post, och önskad grupp.

Kostnad 500: - per termin. Lån av utrustning ingår första terminen

Antalet platser per grupp är begränsat. Det är därför bra om du anger om du är intresserad av en annan grupp ifall du inte skulle få plats i den grupp du valt.

Fäktning på slottet

Östgöta Correspondenten har idag (041213) en ganska stor artikel om helgens slottsfäktning. Webbversionen av artikeln finns här.

Filmkväll

Fredag 17 december har klubben terminsavslutning med film. Alla detaljer finns i inbjudan som du hittar här (pdf-fil).

Lag-SM avgjort

Årets upplaga av lag-SM gick i Åkeshovshallen i Stockholm helgen 4-5 december. Medverkade från LFK gjorde ett herrlag i värja bestående av Ulf Källenäs, Anders Brunelius och Mattias Voigt. I stenhård konkurrens lyckades de placera sig på en trettondeplats. Deltog som domare i värjtävlingen gjorde Joakim Holmström, som bland annat fick döma finalerna i både herr-  och damklassen. LFK hade även anmält ett herrlag i sabel, men till följd av sjukdom kom de tyvärr aldrig till start.

Slottsfäktning

Den 11 och 12 december ordnar vi en uppvisningsfäktning tillsammans med Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum. Passa på att få se fäktning i historisk dräkt. Du får veta mer om fäktning under medeltiden och renässansen, och om fäktning idag. Du får också möjligheten att se hur modern sportfäktningsutrustning ser ut.

Lördag den 11 december kl 13
Söndag den 12 december kl 13

Museet är beläget i Linköpings slotts norra flygel intill katedralen. Har du frågor kan du kontakta museet på 013-12 23 80 (12-16), eller titta på www.lsdm.se.

Några bilder från genrepet hittar du här.

Utrustningskrav

Enligt beslut på senaste styrelsemötet kommer klubben att kräva egen utrustning i form av mask, väst och vapen för alla utom nybörjare from ht 05.

Filmkväll

Fredagen den 17 december kl 18:00-22:00 ska vi, som terminsavslutning, ha filmkväll för hela klubben. Det kommer att bjudas på fäktning från OS eller motsvarande, dessutom en hemlig fäktfilm efter det. Lokal är inte fastställd ännu, så finns det några bra förslag på det tar jag gärna emot det. Mer information kommer längre fram, men det är lika bra att boka upp tiden nu!
Mvh
Ulf

András 7:a i Ljungby

Vi gratulerar András Borsodi som knep en sjundeplats i herrvärjtävlingen Ljungby fäktmara den gångna helgen (20-21 november). Deltog i tävlingen gjorde även Mattias Voigt (fd LFK, numera DIF) som slutade på plats 40.

Nya märkesinnehavare

Lördagen 20/11 hölls fäktmärkesexamination med Peter Voigt som examinator. Namnen på de nya fäktmärkesinnehavarna finns på sidan Fäktmärken och några bilder från evenemanget finns här. Grattis till alla med nya märken!

Vindor beställda

Styrelsen låter hälsa att två nya vindor nu äntligen har beställts ifrån Tyskland. Ansvarig för beställningen är Peter Voigt.

Resultat från Oslo

Årets upplaga av satellit-VC-tävlingen Oslo cup (värja) avgjordes 13-14 november. Bland herrarna placerade sig András Borsodi på plats 26, medan Ulf Källenäs, Mattias Voigt (fd LFK, numera DIF) och Anders Brunelius intog platserna 53 t.o.m. 55. Bland damerna slutade Annica Isaksson på plats 14.

Gemensamt inköp

Klubben kommer under hösten att organisera ett gemensamt inköp av fäktutrustning från det tyska företaget Allstar. Alla detaljer om beställningen hittar du genom att klicka här (pdf-fil). Välkommen med din beställning senast 041127!

Parkeringstillstånd

Klubben har tio parkeringstillstånd för säsongen 2004/05. De har i första hand distribuerats till instruktörer med bil. Övriga kan ansöka om tillstånd genom att kontakta Lars Roxå, e-post lars.roxa@saab.se.

Trekanten avgjord

Helgen 23-24/10 gick satellit-VC-tävlingen "Trekanten Open" (värja) av stapeln i Köpenhamn. Bland herrarna kom Daniel Thunborg (fd LFK, numera A6) på plats 19 och Ulf Källenäs på plats 53, medan Annica Isaksson placerade sig 5:a i damklassen.

Resultat från Åbo

På satellit-VC-tävlingen "Kupittaa tournament" i Åbo 10-11 oktober placerade sig Annica Isaksson 8:a i damklassen, och knep härmed en världscuppoäng. På herrsidan kom András Borsodi på plats 20 och Mattias Voigt (fd LFK, numera DIF) på plats 54.

Tre guld i Nyköping

Fäktare från LFK fick med sig hela tre guldmedaljer hem från Mellansvenska mästerskapen i värja i Nyköping i lördags (2/10). Efter hård kamp kunde Ulf Källenäs titulera sig distriktsmästare i herrarnas seniorklass. På damsidan tog Annica Isaksson guld och Karin Öhrman brons i seniorklassen, medan Catarina Drott segrade i klassen yngre juniorer.

Dansk seger i Stångebrosabeln

I den tredje upplagan av Stångebrosabeln gick segern till Holger Christtreu från Hellerup FK. På andra plats kom Eric Wigren från ÖKSF. Tyvärr blev det en ganska liten tävling i år då flera fäktare av olika skäl inte kunde komma, men det hindrade inte att det blev en hel del bra fäktning - och en väldigt bra stämning.

Vi från Linköpings fäktklubbs sida tackar deltagarna för en väl genomförd tävling och hoppas se så många som möjligt av er igen nästa år.

Resultatlistan blev som följer:

1 CHRISTTREU, Holger, DEN, HFK
2 WIGREN, Eric, SWE, ÖKSF
3 BLOMBERG, Henrik, SWE, ÖKSF
3 CLASSON Johan, SWE, FFF
5 LENGQVIST, Johan, SWE, FFF
6 CHRISTTREU, Anders, DEN, HFK
7 ÅRNFELT, Thomas, SWE, LFK
8 KONRADSEN, Kasper, DEN, HFK
9 EKLUND, Camilla, SWE, LFK
10 FORASETTO, Mikael, SWE, LFK
11 VON STEDINGK, Maja, SWE, ÖKSF

/Thomas Årnfelt
Ordförande, Linköpings fäktklubb

Dags att betala medlemsavgift i LFK

Senast den 30/9 vill vi att du sätter in 500:- på postgiro 201238-3, Linköpings FK.
Inbetalningskort finns i lokalen. Avgiften avser höstterminens fäktverksamhet.

Välkommen till studentfäktning för nybörjare!

Vi tränar på måndagar kl. 18:00-19:30, plats: LFK:s lokal i Ishallen (se vägbeskrivning under Kontakt).
Allt du behöver ha med dig är inneskor samt långa gymnastikbyxor, resten håller vi med.
Du får gärna föranmäla dig, men det är inte nödvändigt! 
mvh 
/Jonas Gunnarsson, Instruktör. 

Stångebrosabeln

Den 25 september står LFK som arrangör för Stångebrosabeln; en nationell tävling i sabel som i år går för tredje gången. Tävlingsinbjudan hittar du här (pdf-fil). Vill du hjälpa till som funktionär på tävlingen? Kontakta Thomas på adress thomas.arnfelt@ifsworld.com.

Höstens träningsschema

Från och med vecka 36 gäller de ordinarie träningstiderna igen! Se höstens träningsschema under Träningstider.

Årsmöte i Linköpings fäktklubb 2004

Medlem i LFK. Härmed kallas du till årsmöte tisdagen den 21 september kl 19.30.
Plats: Fäktsalen, Stångebro*.

Förslag till dagordning:

1. Mötets öppnande
2. Dagordningens godkännande
3. Årsmötets behöriga utlysande
4. Val av funktionärer på årsmötet
    a) Ordförande
    b) Sekreterare
5. Val av justeringsmän tillika rösträknare
6. Rapporter och meddelanden
7. Verksamhetsberättelse
8. Förvaltningsberättelse
9. Revisionsberättelse
10. Ansvarsfrihet för styrelsen
11. Val av:
    a) Ordförande, 1 år
    b) 2 styrelseledamöter, 2 år
    c) Fyllnadsval av styrelseledamot, 1 år
    d) Revisor, 1 år
    e) 2 st valberedning 04/05 1 år
12. Budget 04/05
13. Fastställande av medlemsavgift
14. Övriga frågor
15. Årsmötet avslutas
16. Klubben bjuder på fika

Styrelsen hoppas att få se så många som möjligt av våra medlemmar.
Valberedningen har före mötet kontaktat de som är aktuella för val.

VÄLKOMMEN!!!

*) Mötet hålls sannolikt i någon av Stångebros föreningslokaler.
Information om lokal finns i fäktsalen.

Välkommen till nybörjarträning i fäktning!

Första passet är fredagen den 20/8: kl 16:30-18:00 för dig som är mellan 10 och 12 år, kl 18:00-19:30 för dig som är 12 år eller äldre. Kom gärna i god tid eftersom det skall fyllas i diverse blanketter mm den första gången! Medtag gymnastikskor för innebruk samt långa träningsbyxor.
Varmt välkommen!
/Jonas Gunnarsson, Instruktör

Välkommen till en ny fäkttermin ! Start v. 34

Träningstider v.34
måndag 16/8: kl. 19-21, fri fäktning alla vapen
tisdag 17/8: kl. 16.30-19.30 Jonas och Pernillas grupper (som under VT
2004)
torsdag 19/8: kl.19-21, fri fäktning alla vapen
fredag 20/8: kl. 16.30-19.30 Jonas, Claes och Pernillas grupper (som under VT 2004)

Träningstider v.35
måndag 23/8: kl. 19-21, fri fäktning alla vapen
tisdag 24/8: kl. 16.30-19.30 Jonas och Pernillas grupper (som under VT
2004)
onsdag 25/8: kl.19.30-21.00 fri fäktning alla vapen
fredag 27/8: kl. 16.30-19.30 Jonas, Claes och Pernillas grupper (som under VT 2004)

Ordinarie träningstider from v.36 dvs. samma tider som under VT 2004 (tillsv.), gäller alla.

Träning och pistborttagning vecka 31

Vecka 31 är fäktlokalen bokad för träning:

måndag 26 juli kl 19-21
onsdag 28 juli kl 19-21


Fri fäktning, alla vapen!

Dessutom är det dags att TA BORT PISTERNA. Det hjälps vi åt att göra onsdag 28 juli kl 17.30 och framåt. Om vi blir några stycken som hjälps åt så kommer det att gå fort! När pisterna är borta tar vi även och rengör golvet ordentligt, så vi får en ren och fin lokal att träna i!

Silver i London

Under midsommarhelgen gick en herr- och en damtävling i värja på Metropolitan Police Training School utanför London. I damernas Milner-Barry Cup deltog (som enda svenska) Annica Isaksson från LFK, medan de f.d. LFK-arna Daniel Thunborg och Ulf Källenäs ställde upp i herrarnas Miller-Hallett Cup. Annica knep en silvermedalj i damcupen, medan Daniel slutade på plats 31, och Ulf på plats 49, i herrcupen. Fullständig resultatlista för Milner-Barry Cup finns här och motsvarande för Miller-Hallett Cup finns här.

Utbildade instruktörer

Tre av våra instruktörer gick på kurs i Örebro 12-16 juni. Pernilla Fursjö och Claes Hardesköld avlade steg 1-examen i florett, medan Jonas Gunnarsson avlade steg 2-examen i florett.

Juliträning

Under juli månad är tre träningstillfällen inbokade:

 • ons 14 juli kl 13-15
 • mån 19 juli kl 13-15
 • ons 21 juli kl 13-15

Fri fäktning, alla vapen, alla nivåer. Ta tillfället i akt att hålla fäktkunskaperna (och fäktmusklerna) vid liv över sommaren!

Under vecka 31 hjälps vi åt att ta bort pisterna så att städpersonal kan komma och rengöra golvet.

Om det finns tillräckligt intresse för träning under vecka 32-35 kan detta arrangeras. Anmäl intresse till András (borsodi@hem.utfors.se).

SM-brons!

Helgen 19-20 juni gick Ystad International med Öppna nordiska mästerskapen i värja samt SM i sabel. Vår egen Thomas Årnfelt fäktade sig till en bronsmedalj i sabel-SM, grattis! På värjsidan kom András Borsodi på plats 17 medan Annica Isaksson blev bästa LFK-dam med en tiondeplats. Kerstin Warvsten slutade på plats 25 och Karin Borsodi-Gunnarsdotter på plats 39. Kerstin knep även en sjundeplacering i veteranvärjan, och LFKs damer en sjundeplats i lagvärjan för damer. Se vidare sidan Resultat, eller fullständiga resultatlistor på Ystads fäktklubbs hemsida. Östgöta Correspondenten skrev en notis om tävlingen som finns här

Framgångar i Oslo

Helgen 5-6 juni arrangerade Bygdø Fekteklubb i Oslo inte mindre än två värjtävlingar. I lördagens tävling, BYF Sommercup, segrade András Borsodi i herrklassen, medan Annica Isaksson kom tvåa bland damerna, och Karin Borsodi slutade tolva. På söndagen var det dags för Angellini cup, där András blev nia bland herrarna och Annica slutade på en delad tredjeplats. Se vidare sidan Resultat, eller fullständiga resultatlistor på Bygdø Fekteklubbs hemsida. Östgöta Correspondentens notis om tävlingsresultaten hittar du här

Master Challenge

Både Karin Öhrman och Catarina Drott var hedrande nog uttagna till jubileumstävlingen Master Challenge, som hölls i samband med Challenge Bernadotte den 30 maj. I tuff konkurrens slutade Catharina på plats 4 och Karin på plats 7. Se vidare sidan Resultat.

Torsdagsgrupperna

Torsdagsgrupperna i värja fortsätter under Mattias ledning under vecka 23 och 24! Grupperna slås dock samman till en, med tiden 18:00-19:30.

Sommarträning

Fr.o.m. vecka 23 fram till midsommarhelgen (dock ej 29/5, 31/5 och 25/6) så är det frifäktning alla vapen
mån 18:00-21:00
ons 19:30-21:00
lör 10:00-13:00

Därutöver kan vi även använda oss av tisdagstiden 16:30-21:00, sabrörerna kommer förmodligen att dyka upp någon gång efter kl 19:00.
Obs: det finns inga garantier för att det finns någon på plats med nyckel! Därför... snacka gärna med fler fäktare i förväg så att ni slipper stå där ensamma! ;-)
Vad gäller träning på övriga tider så skall detta anmälas innan till Eva Rytjärn på kontoret (013-20 71 97). Undertecknad i sin funktion som bokningsansvarig vill också gärna veta sådant i förväg, det kan trots allt dyka upp "prövapåfäktningar"!
mvh
Jonas G, Sekr. (e-post jonas.gunnarsson2@comhem.se)

Avslutning

Torsdagen den 27/5 kl 18:00 så är det sedvanlig avslutning med brännboll och korvgrillning i Valla!

Föranmälan görs antingen via mail till jonas.gunnarsson2@comhem.se eller genom att att skriva upp sig nere på klubben! Det går bra att ta med sig föräldrar och syskon, men antalet måste anmälas!
Jag hoppas att så många som möjligt passar på och kommer, det är ju trots allt inte var dag som man har chansen att träffa folk från alla grupperna inom klubben!
mvh
Jonas Gunnarsson, Instr.

Stångebroslaget

LFK inbjuder till tävlingen Slaget i Stångebrohallen. Tid: Lördagen den 15 maj kl 11. Plats: Fäktsalen. Tävlingsform: Lagtävling 3-manna. Vapen: Värja. Startavgift 100 kr/lag betalas vid start. Anmälan till: Peter Voigt, tel 013-271020, e-post peter.voigt@spray.se

Resultat Heidenheim

András slutade på plats 50 i herr-VC-tävlingen i värja i Heidenheim 30 april. Grattis! Vem som vann får du veta på sidan Resultat.  

Ny e-postlista

Nu har klubben en egen e-postlista. Gå med du med! Alla detaljer här

Resultat från NM i sabel

Lördag 24 april avgjordes NM i sabel i Köpenhamn. Stort grattis till Pavel, som erövrade silvermedaljen i tävlingen! Grattis också till Thomas, som med en 18:e plats blev tävlingens tredje bästa svensk. Se även Resultat

Träning 2 maj

Lördag 1 maj är ishallen STÄNGD och vi får inte träna. Detta träningstillfälle ersätts med söndag 2 maj kl 10-13. Fri fäktning, alla vapen!

Klubbmästare 2004

Grattis till årets klubbmästare: Pavel Typl på sabel och värja, Daniel Thunborg på florett! Hela resultatlistan finns under KM

SM avgjort

Lördag 24 april gick senior-SM i värja i Uppsala. Från LFK åkte en delegation om sju fäktare: András, Simon, John, Annica, Catarina, Kerstin och Karin. Dessutom följde Joakim med som domare. András kom på 19:e plats i herrklassen och Annica på plats 11 i damklassen. Samtliga klubbplaceringar finns under Resultat

Klubbmästerskapet 2004-04-17

För årets klubbmästerskap gäller följande:

Alla vapen fäktas med el. Den som inte har tillgång till detta får försöka låna ihop sakerna. Full klädsel skall användas, dvs, även fäktbyxor och långa strumpor. Upprop för Florett & Sabel kl 09:30. Start Florett kl 10:00, sabeln i direkt anslutning därefter.Upprop för Värjan kl 11:00, start värja kl 11:30.

mvh

Jonas G, sekr

Resultat Stockholm Cup 2004

Pavel vann sabeltävlingen, Thomas kom sexa och Mikael sjua. I värja YJ-Flickor låg Catarina 4:a efter grundomgången, men föll i kvarten och slutade 5:a. Karin kom på 11:e plats. Se även resultatsidan.

Uppdatering av Sabelcupen

Omgång två av sabelcupen flyttas till den 5:e Juni och blir därmed omgång 3 istället. Detta på grund av krocken med Stockholm cup. Nästa cup blir således den 8:e maj.

Resultatet från omgång ett finns här

Nils i Motala Tidning

Nils framgång i Norska mästerskapen ledde till en artikel i Motala Tidning 040323. Läs hela artikeln här

András och Nils tog medalj

Helgen 20-21/3 avgjordes Norska mästerskapen i värja i Oslo. Guld i lagtävlingen för herrar vanns av András lag (BYF) medan Nils lag erövrade bronsmedaljen. András placerade sig dessutom 12:a i herrarnas individuella tävling. Grattis till dem båda! (Fullständiga resultatlistor finns på norska fäktförbundets hemsida under "Resultater".)

Vårens klubbtävlingar

Datum för vårens klubbtävlingar är nu fastställda!

KM blir lördag 17/4. Upprop kl 09:30. Start kl 10:00.
Turordning beträffande i vilken ordning de tre vapnen skall fäktas bestäms när vi vet mer om antalet startande på respektive vapen!
Mixade klasser.
 
Stångebroslaget blir lördag 15/5. Upprop kl 09:30. Start kl 10:00.
 
Lejoncupen går av stapeln lördag 27/3 samt lördag 8/5.  Start ca kl 13:00. Mer detaljer senare. Dock skall anmälan till respektive vapen vara klar senast på tisdag respektive torsdag samma vecka, om ej minst fem tävlande är anmälda för respektive vapen så inställs sagda gren!

Se även kalendrar

LFKs sabelcup startar

På lördag den 6/3 är det dags för den första deltävlingen i LFKs sabelcup. Samtliga sabrörer hälsas välkomna. Tävlingen går på det vanliga lördagspasset, så vi börjar kl 10.00. Se med andra ord till att vara där en stund innan. Se kalendrar för övriga datum. 

Torsdagsträning under ny ledning

Hej alla som tränar på torsdagar i Gul grupp värja eller Tävling värja! Nu har vi löst situationen med tränare. Grupperna kommer att delas (ledas) av András Borsodi, Mattias Voigt och Peter Voigt. Schema för vem som leder ett visst pass kommer troligen inte att finnas tillgängligt på förhand, men det blir nog värt besväret att gå dit oavsett. Välkomna!

Thomas 6:a på CdN

Thomas Årnfelt visade framfötterna på sabeltävlingen Coupe du Nord i Örebro 21 februari. Efter förlust i kvartsfinalen slutade han på sjätte plats, och blev härmed näst bäste svensk i tävlingen. Genom placeringen tog han även sin första världscuppoäng. Grattis Thomas! Läs gärna Östgöta Correspondentens notis om tävlingen här

Från LFK deltog även Ola Lindén och Joakim Holmström som slutade på plats 17 respektive 19, samt Camilla Eklund som blev 6:a i damtävlingen. Resultatlistan hittar du under Resultat

Corren skriver om fäktning

Det är inte var dag som Östgöta Correspondenten skriver om fäktning. På sportlovet kom dock en reporter på besök på vår prova på-fäktning. Läs hela artikeln här.

SAF-pokalen avgjord

András kom 6:a och Annica 12:a på SAF-pokalen i helgen. Läs mer under Resultat.

Sportlovs-prova-på

Vecka 8 är det öppet hus för prova-på-fäktning måndag-fredag kl 15-17. Alla välkomna!

Ingen träning 19 feb

Torsdag 19 februari är båda lektionspassen inställda.

Nybörjarkurs för studenter

Ny termin och nya ideér? Dags att pröva något nytt? Varför inte pröva fäktning? Vecka 6, närmare bestämt måndagen den 2/2 kl 19:30-21:00 så drar vi igång med en nybörjarkurs i fäktning, just för er studenter. Det finns ca 15 platser, så viss föranmälan får gärna ske. Det enda du behöver ha med dig är gymnastikskor (typ badminton/tennis) samt långa gymnastikbyxor. Pannband och vattenflaska kan också rekommenderas. Är du intresserad? Kontakta i så fall undertecknad och anmäl dig (helst via e-post, jag är svår att få tag i...).

mvh Jonas Gunnarsson, instruktör (tel 013-13 71 43). 

Resultat från julens tävlingar

Endast fyra dagar före julafton möttes klubbens sabreurer i "Julsabeln". Segrade gjorde ingen mindre än Pavel Typl. På annandagen var det värjfäktarnas tur, då den (numera traditionella) "Glöggfäktningen" avgjordes. Mattias Voigt visade sig vara överlägsen på att glögga och fäkta på en gång. Fullständiga resultatlistor återfinnes under Resultat.

Fäkta bort julmaten!

Välkommen på 

GLÖGGFÄKTNING

annandag jul kl 12.00-15.00!
Ishallen är egentligen stängd, men vi har fått lov att vara där ändå.
Troligen är inte huvudentrén öppen, men vi ska kunna komma in via den
tillfälliga entrén vid tennisbanorna (ingång 7). 

MEDTAG EGEN GLÖGG! Förslagsvis i termos, eftersom det är besvärligt att
värma på glöggen i fäktlokalen (vi som var med förra året har detta i
färskt minne!)

ALLA ÄR VÄLKOMNA oavsett ålder, kunskap och vapen! Troligen blir det en
liten värjtävling om deltagarantalet räcker, men vi har nog med pister för
att alla som vill ska kunna fäkta!

INGEN FÖRANMÄLAN KRÄVS - det är bara att dyka upp! Om du undrar över något
går det bra att höra av sig till Annica på telefon 013-103323 eller
0734-118309.

Examination av fäktmärken

Lördagen den 17/1 kl 13:00 blir det examination för blått och gult märke.

Vårens träning

All träning utom nybörjar- och studentfäktningen börjar vecka 3, dvs. from måndagen den 12/1.
Nybörjarträningen börjar vecka 9. Studentfäktningen börjar när universitetet har dragit igång vårterminen, dvs. runt vecka 4-5. Vårens träningsschema återfinnes under Träningstider.

Lejoncupen del 1 avgjord

Karin Öhrman segrade i första deltävlingen i Lejoncupen. Hela resultatlistan återfinnes under Resultat.

Resultat från Lag-SM

Lag SM 2003 har genomförts i Lund. LFK ställde upp med ett damlag i värja 
och ett herrlag i sabel. Hur det gick får ni läsa under Resultat.

Fäktmärken

Hittills har följande LFK:are erhållit SvFF:s fäktmärken:

*Blått märke*
*Florett*
2003-03-15 Examinator: Peter Voigt
Pernilla Fursjö
Claes Hardesköld
Viktor Sowa
2002-12-07 Examinator: Peter Voigt
Jim Johansson
Britta Söderkvist

*Värja*
2003-03-15 Examinator: Peter Voigt
Ulf Källenäs
Sebastian Lundahl
Viktor Mantel Karlson
Albin Pettersson
Gustav Pettersson
Oskar Svensson
Daniel Thunborg
2002-12-07 Examinator: Peter Voigt
John Lundin
Olof Risberg

*Sabel*
2003-03-15 Examinator: Peter Voigt
Markus Aschan


*Gult märke*
*Värja*
2003-03-15 Examinator: Peter Voigt
Ulf Källenäs
Daniel Thunborg

Domarkurs i värja i Linköping

Unga Ledare och Svenska Fäktförbundet inbjuder till
Domarkurs i värja under helgen den 28 – 30 november 2003

Kursen vänder sig till dig som inte tidigare deltagit i någon domarutbildning och till dig som känner att dina domarkunskaper behöver fräschas upp. Minimiålder 15 år. Deltagarna förväntas ha med sig utrustning och fäkta själva för att ge tillfälle till praktik. Praktiken varvas med teori. Examination med teoretiskt prov samt uppdömning vid match.

Plats: Fäktsalen i Stångebro Ishall, Linköping

Preliminärt program:
Fredag kl 19-21 Teori och te&macka
Lördag kl 9-17 Teori och praktik
Lördag kl 19 Gemensam middag
Söndag kl 9- 15 Ev fortsatta övningar + examination

Kursledare: Henning Österberg

Avgift som inkluderar kurs, kursmaterial, boende och mat: 800 kronor
Om du ordnar eget boende blir kurskostnaden endast 400 kronor

Anmälan skall göras senast den 20 november 2003 till
Kerstin Warvsten
Kopparstigen 7
587 29 Linköping
alternativt
kerwa346@student.liu.se
tel 013-15 63 00
073-050 26 44
och betalning samtidigt till Svenska Fäktförbundets postgirokonto 528 86-9

På anmälan anger du namn, födelseår, adress, telefonnummer, gärna mailadress, om du vill bo med övriga kursdeltagare samt ev matallergier o dyl.

VÄLKOMMEN!

VM-brons

Det svenska herrlaget i värja tog brons på VM i Havanna, Cuba. Lär mer på förbundets sida.

Stångebrosabeln avgjord

Årets upplaga av Stångebrosabeln lockade 14 fäktare. Det bjöds på en hel del trevlig fäktning, segrade gjorde till slut Pavel Typl. Hela resultatlistan hittar du här.

Stångebrosabeln 2003

Lördagen den 27/9 är det dags för årets upplaga av Stångebrosabeln.

Läs inbjudan

 

Inställd träning

All träning är inställd tisdagen den 23 september på grund av årsmötet.

 

Årsmöte

Tisdagen den 23 september är det årsmöte. Klockan 19.00 samlas vi i fäktsalen. Styrelsen hoppas att så många som möjligt av klubbens medlemmar kommer. Valberdeningen har före mötet kontaktat de som är aktuella för val.

 

Nybörjarstart

Lördag 30 augusti mellan kl 10 och 14 finns det möjlighet att gratis prova fäktning för alla som är intresserade. Ingen föranmälan krävs. Medtag innegymnastikskor.

Nybörjarträning kommer sedan att hållas fredagar kl 18.00-19.30 med start fredagen den 5 september. Medtag vattenflaska samt ett ombyte bestående av innegymnastikskor, långbyxor och en T-shirt.

Frågor besvaras av Jonas på
jonas.gunnarsson2@telia.com

 

Lejon Cupen

Lejon Cupen

Söndag den 23 mars går första deltävlingen i nya Lejon Cupen. Vårens cup har två deltävlingar per vapen och vänder sig till klubbens fäktare i gul grupp. På terminsavslutningen den 28 maj koras en cupsegrare på respektive vapen.

Vid varje deltävling får segraren lika många poäng som antalet startande, tvåan får en poäng mindre och så vidare. Den som kommer sist får således en poäng. Den med flest poäng efter sista deltävlingen vinner cupen.

Upp till 7 startande så möter alla alla i en storpoule. Den som vinner poulen vinner deltävlingen.

Vid 8 startande delas fäktarna in i två pouler för kvalfäktning. Alla 8 fäktarna går sedan vidare till en direktelimination. Fäktare som blir utslagna på samma nivå separeras i resultatlistan baserat på ranking efter pouleomgången.

Vid 9-11 startande delas fäktarna in i två pouler för kvalfäktning. De 8 främst placerade fäktarna går sedan vidare till en direktelimination.

Vid 12 eller fler startande fäktare delas fäktarna in i tre pouler för kvalfäktning. De 8 främst placerade fäktarna går sedan vidare till en direktelimination.

Fäktare som inte fullföljer en deltävling tilldelas 1 poäng.

Deltävling 1 på florett och sabel genomförs söndagen den 23 mars i fäktlokalen. Upprop florett kl 11.00 och start 11.15. Sabeln startar direkt efter att floretten är slutförd.

Deltävling 1 på värja genomförs söndagen den 30 mars i fäktlokalen. Upprop kl 11.00 och start 11.15.

Deltävling 2 florett och sabel den 11 maj. Upprop kl 11.00 och start 11.15.

Deltävling 2 värja den 18 maj. Upprop kl 11.00 med start 11.15.

Fika kommer att finnas att köpa i lokalen under tävlingarna

 

Träningen inställd 15/3

Träningen inställd lördagen den 15/3 på grund av examination av fäktmärken.

 

Fäktmärke

Examination av blått märke kommer att ske lördagen den 15/3 kl 09.30 i fäktlokalen. Medtag penna och radergummi för det teoretiska delprovet. Alla ska vara ombytta för den praktiska delen.

Seniorer som blir godkända på blå har möjlighet att direkt försöka på gul.

Övriga måste vänta minst ett år mellan blå och gul nivå för att få tillräckligt med fäkterfarenhet.

Anmäl intresse av att delta till Peter Voigt på peter.voigt@spray.se

Studentpokalen 2003

Den 1:e mars anordnade SSIF studentpokalen i värja. LFK deltog med 4 fäktare. Bästa placering hade Annica Isacsson med en 6:e-plats i damtävlingen och Daniel Thunborg med en 11:e-plats i Herrtävlingen. Mer info finns här.

 

Klubboverall

Klubben kommer att i slutet på februari göra inköp av klubboverall till de som är intresserade. Overallen är en marinblå adidasoverall i bomull/polyester med dragkedja vid halsen. Gult klubbtryck kommer att finnas på rygg och vänster ben. På det hela taget är overallen lika den som flera redan har. Be någon i lokalen visa sin overall!

De som vill ha en overall betalar sin instruktör 650 kr och antecknar sedan namn och storlek på lappen i lokalen. Sista dag för anmälan är lördagen den 22 februari.

Ersättningar

Reglerna för ersättning från klubben till medlemmar vi aktiviteter har gjorts om. Följande är vad som gäller fr.o.m. VT03.

Ekonomisk ersättning vid tävlingar

Ekonomisk ersättning vid instruktörs- och domarkurser

Vårens nybörjarkurs

Nybörjarstart sker fredagen den 28 februari kl 18.00. Anmälan sker på plats. Medtag innegymnastikskor, långbyxor, T-shirt och vattenflaska. Vid frågor kontakta Jonas Gunnarsson på jonas.gunnarsson2@telia.com

KM i maj

KM är flyttat till vårterminen för att infalla i slutet på säsongen. Dessutom kommer tävlingen nu bättre passa in med individuella SM som också går på våren. 2003 års KM går av stapeln den 10 maj.

Resultat tuppfäktningen HT 2002

Tuppfäktningen för höstterminen 2002 avgjordes 17 december med åtta fäktare som delades in i två pouler. Se hur det gick här.

Gruppindelningen omgjord i förhållande till utskick

Gruppindelning omgjord för vårterminen 2003. Se vad som är nytt med träningstiderna här.

Klubbmästerskapet 2002 avgjort

Årets KM fäktades lördagen den 9:e. I år var skaran fäktare inte så jättestor, men stämningen var god och det bjöds på en hel del bra fäktning. Daniel Thunborg blev årets mest framgångsrike fäktare med 3 medaljer, varav två Guld. Det tredje guldet togs av Joakim Holmström. Se KM-sidan för mer info.

Tuppfäktningen

Tuppfäktningen, vår värjtävling för alla ungdomar kommer gå av stapeln tisdagen den 17 december kl 18:00. Anmäl dig i god tid till respektive instruktör.

Slaget i Stångebrohallen

Det är dags för Slaget i Stångebrohallen igen, en lagtävling i värja. Lördagen den den 30 november och uppropet är kl 10.00. Anmälan ditt lag till Peter Voigt på peter.voigt@spray.se

Klubbmästerskapet 2002

Klubbmästerskap lördagen den 9 november. Florett: start kl 10.00, sabel: start direkt efter floretten och värja: start kl 12.00. Anmälan på svarta tavlan i lokalen.

Örebro Masters 2002

Catarina Drott och Karin Öhrman (A1) deltog i Örebro Masters den 13/10. Catarina kom på 7:e plats i ÄU och Karin på 8:e i YJ. Se även resultatsidan.

Stångebrosabeln 2002

Lördagen den 21e september genomfördes Stångebrosabeln 2002. Tävlingen lockade 15 fäktare från 4 olika klubbar. Vann gjorde Erik Wigren WFF före Thomas Årnfelt LFK. Se resultatsidan för övriga LFK-resultat.

Arosstöten September - 2002

Daniel lyckades tyvärr inte med att förvara sin förstaplats i Västerås. Denna gång placerade han sig på tredje plats. Deltog från LFK gjorde också Ulf Källenäs, som kom sjua, och  Annica Isaksson, som slutade på 19:e plats. Se även resultatsidan.

Sabeltävling

LFK ordnar en sabeltävling lördagen den 21:e september. Anmälan sker till Thomas per epost eller per telefon 013 - 12 84 71 (kvällstid). Avgift 50 kr. Hör av dig i god tid om du behöver låna ngt!

Nybörjarträning!

LFKs Nybörjarkurs kommer även i år att gå på fredagar och som förra terminen att vara en blandad grupp. Huvudansvarig för gruppen är Jonas Gunnarsson.

Första tillfället är fredagen den 6/9, v.36, kl. 18.00

Upptaktsträning INFÖR TERMINSSTARTEN

Fäktlokalen kl 13. Håller på till ca 15.00. Söndagen den 1/9 (Mattias)

Lokalen och tider

LFK hyr sin fäktlokal per säsong, dvs från september till maj. Under denna tid får lokalen utnyttjas då ishallen är öppen. Organiserad verksamhet har dock företräde till lokalen. För den som vill fäkta under sommaren går det bra att hyra lokalen av kommunen för 65 kr/h.

Men varför vara instängd i en källarlokal under sköna sommarkvällar -fäkta utomhus!

Juniträning

Under juni så är det bara träning på måndagar.Det ordinarie schemat gäller således inte. Istället gemensam träning / frifäktning kl 19.30 - 21.00.

Tuppfäktningen inställd!

På grund av att det kommit in för få anmälningar blir tyvärr tuppfäktningen den 1:e inställd.

För frågor kontakta Annica

Framgångar i Ystad

LFK-fäktarna Andras Borsodi och Annica Isaksson placerade sig bra när årets upplaga av Ystad international avgjordes i helgen. Andras kom på 2:a plats i herrklassen och Annica kom på 6:e plats i damtävlingen. Övriga LFK:are i Ystad var Karin Borsodi-Gunnarsdotter (19) och Ulf Källenäs (50). Se även resultatsidan

Terminsavslutning 1:a Juni

Terminen avslutas officiellt den 1:a Juni klockan 18.00 med brännboll och korvgrillning ute i Valla. Om man vill ha korv ska man anmäla sig till ola.linden@efg.se och ta gärna med familjen.

Anmäla till Tuppfäktningen

Vi passar på att påminna om att anmälan till årets upplaga av Tuppfäktningen ska vara inne senast den 29:e Maj, skickad till anisa@mai.liu.se. Tävlingen vänder sig till våra yngre fäktare och kommer gå av stapeln den Lördagen 1:a Juni klockan 0930 i fäkthallen. Alla är varmt välkomna.

Slaget i Stångebrohallen

Slaget har än en gång skett nere i vår hall. Fyra lag deltog, alla lokala, och vi tycker det är synd att inte fler fäktare kommer utifrån. Själva slaget blev en dramatisk drabbning värdig namnet och lottningen föll ut så att två obesegrade lag möttes sist i en kamp om segern. Lag "den onde, den gode och den fule" besegrade i sin sista match "Catapultam habeo" med 45-43 och tog hem slutsegern. Grattis till Annica Isaksson, Ola Lindén och Mattias Voigt.

Ishallen stängd

Ishallen håller stängt hela kristihimmelsfärdshelgen, inklusive fredagen som egentligen inte är helg... Detta innebär att samtliga träningspass på torsdag och fredag är inställda.

Arosstöten avgjord igen

Västerås Fäktklubb bjöd åter in till Arosstöten. Trots ökat deltagande och fäktare från Karlstad, Falun, Västerås och Linköping lyckades Daniel försvara sin seger från förra tävlingen. Se resultatet.

Svenska Mästerskapen 2002 - Damvärja

Nu har vi fått den slutgiltiga resultatlistan för Damvärja också. Kerstin Warvsten blev bästa LFK:are på 6:e plats.
För mer info se resultatsidan.

Svenska Mästerskapen 2002

Individuella SM blev inte någon succé för LFK i år. Bästa placering på herrsidan hade Daniel Thunborg på 26:e plats. Daniel var den ende LFK:aren som tog sig förbi den första direkten, men föll tyvärr i den andra. För mer info se resultatsidan.

Nordiska Mästerskapen i Sabel 2002

Helgen den 13/14:e april avgjordes öppna Nordiska Mästerskapen i Sabel 2002. Vann den öppna klassen gjorde Pasha Sorokin från Ryssland. Nordisk mästare i mixedklassen blev Kimmo Pentikäinen, Finland och i damklassen Gudrun Johansdottir, Island. Med från LFK var Thomas Årnfelt och Camilla Eklund. För mer info, se resultatsidan

Slaget i Stångebrohallen

LFK inbjuder till en lagtävling i värja.

Tid: Lördag 4 maj 2002. 
Upprop kl 10.00. 
Plats: LFKs lokal i ishallen, Stångebro sportfält, Linköping. 
För vägbeskrivning till lokalen, se karta under "Kontakt". 
Klasser: En mixklass. 
Tävlingsform: En poule, eller två pouler med en finalpoule, beroende på antal startande lag.
Fäktarna dömer själva.
Startavgift: 100 kr per lag, betalas på plats. 
Anmälan och frågor: Kontakta Peter Voigt, e-post: peter.voigt@spray.se; telefon 013-271020.

Anmälan ska vara LFK tillhanda senast måndag 29 april 2002. 
Ange lagnamn, klubbtillhörighet samt lagdeltagarnas namn.

Beställ träningsoverall

Passa på att beställa en träningsoverall. Absolut senaste anmälningsdatumet är fredag den 5:e april. 500 kr för en marinblå Adidasoverall med gult klubbtryck. Prata med din tränare eller med Ola.

Klubbtröja

T-shirt med klubbtryck finns att köpa för 80:- nere i klubblokalen. Passa på att skaffa en innan de tar slut!

Segrar

Den 19/1 vidade sig vara ett bra tävlingsdatum för LFK. Camilla Eklund vann i Örebro, på sin allra första sabeltävling, och Daniel Thunborg tog hem 2:a omgången av Arosstöten! En bra början på vårsäsongen, GRATTIS!!!

Resultatsidan

Våren 2002

Klubben hoppas att alla laddat upp batterierna under Julen och är redo för en ny termin. En nybörjarkurs startar på fredagar, annars är det mest smärre justeringar av träningsschemat. Vårsäsongens självklara höjdpunkt är givetvis SM, men även andra tävlingar som Challenge Bernadotte - värja, och Le Duel - sabel går av stapeln under detta halvår. Vi önskar alla en rolig och framgångsrik vårsäsong!

Resultat Julsabeln 2001

I helgen (lördagen den 15:e) arrangerades en liten sabeltävling, där det fanns elutrustning att låna för de som inte hade egen. Allt som allt blev det en mycket lyckad tävling där alla verkade ha roligt. 

Resultatlistan blev som följer:

1. Thomas Årnfelt
2. Ola Lindén
3. Henrik Ahlenius
4. Jonas Gunnarsson
5. Camilla Eklund
6. Carl Cederberg

---

Sammantaget med KM ger det följande ställning i LFK:s extremt informella sabelcup 2001/2002:

1  Thomas Årnfelt 10 poäng
2  Ola Lindén 8 poäng 
3  Joakim Holmström 6 poäng
4  Jonas Gunnarsson 5 poäng
4  Daniel Thunborg 5 poäng
6  Henrik Ahlenius 4 poäng
7  Camilla Eklund 2 poäng
8  Carl Cederberg 1 poäng
8  Mattias Voigt 1 poäng

(Poängen är fördelade som så att den som vinner får lika många poäng som antalet startande, och ett mindre allteftersom ner till 1 poäng för sistaplatsen).

Resultat Coupe du Nord - Köpenhamn

Thomas Årnfelt kom på en 18:e plats i Köpenhamn då årets danska deltävling i Coupe du Nord serien avgjordes den 24:e november. I år deltog 38 fäktare på herrsidan och 6 på damsidan. Bäste svensk blev Johan Classon (FFF) på 17:e plats. Tävlingen vanns av Tijmen Ros - Holland, före Chris Farren - England. 

Övriga svenska deltagare var Michael Höglund (WFF), Jörgen Thorin (WFF), Erik Ersfjord (WFF), Erik Wigren (WFF), Henrik Blomberg (WFF) och Maja von Stedingk (WFF).

Avslutning VT 2001

Den 6/6 är det avslutning med brännboll och grillning i valla! 

Samling 18.30.

Resultat Lag-SM 2001

Tjejerna tog sig till final i Lag-SM igen! Visserligen vann de inte i år, men från hela klubbens sida vill vi säga grattis till silvret! 

Värja Damer
1. FFF 2
2. Linköping (Karin Borsodi, Charlotte Eklund, Kerstin Warvsten och
Kerstin Wuopio)
3. SAF

Final Linköping 32-45 FFF 2

Värja Herrar
1. SAF 1
2. FFF 1
3. Uppsala 1

12. Linköping (Andràs Borsodi, Ola Lindén och Daniel Thunborg)

Ungdomstävling i Värja

Tuppfäktningen, en värjtävling för klubbens ungdomar, går av stapeln lördagen den 8 december, med upprop klockan 09.30. Tävlingen kommer att genomföras i två klasser. En för de yngre och en för de lite äldre ungdomarna. Allt för att göra tävlingen mer spännande.

Provapåtävling i Sabel

Lördagen den 15:e december kommer vi att hålla en sabeltävling i Stångebrohallen. Elutrustning kommer att finnas att låna och samtliga intresserade uppmanas därför att ta tillfället i akt. Mer information kommer att anslås nere i fäktlokalen. 

Andras i VM

Andras Borsodi är LFK:s ende representant i VM. Klubben önskar honom lycka till!!!

KM 2001

Årets KM blir den 10/11

Vi börjar med florett 9:30

Värja ungefär 10:30

Sabel efter värjan.

Andras i EM

Andras Borsodi är LFK:s ende representant i EM. Klubben önskar honom lycka till!!!

Slutresultat Coupe du Nord 2000/2001

Sabelserien Coupe du Nord är avslutat i och med tävlingen i Newcastle. Den ende LFK-aren i serien, Thomas Årnfelt, slutade på 50:e plats i rankingen (av totalt 168). Bäste svensk blev Johan Claesson som slutade på 10:e plats.

Bilder från Kalmar

Den 30:e var det utomhusfäktning i Kalmar. Trots lite hotande moln höll det goda vädret sig och allt avlöpte utan problem. Här finns lite bilder från tävlingen (Stor sida, 240 kb).

Länksidan på plats

En länksida finns nu upplagd. Skicka gärna in förslag på fler...

CdN Helsingfors

Thomas kom på 11:e plats i Coupe du Nord-deltävlingen i Helsingfors i pingsthelgen. Tävlingen var som vanligt bra arrangerad, och i år blev det ganska stora framgångar för de svenska fäktarna. Johan Claesson från WFF kom på tredje plats och ytterligare två svenskar var bland de åtta främsta.  
1) Steve Mormando - USA
2) Teun Plantinga - NED
3) Johan Claesson - SWE
3) Mika Roman - FIN

Sverige lag 1 vann också den "halvofficiella" lagtävlingen på söndagen.

SM

LFK:s resultat på SM blev betydligt bättre än vad de varit på många år. Ändå kunde en viss besvikelse spåras hos flera av deltagarna. Detta är ett tydligt bevis på den ökade ambitionsnivån i klubben. Resultaten blev som följer:  

Värja Herrar

11. Daniel Thunborg
26. Andras Borsodi
30. Joakim Holmberg
44. Ola Lindén
47. Ulf Källenäs
54. Mattias Voigt

Värja Damer

  8. Kerstin Wuopio
12. Charlotte Eklund (A1)
19. Karin Gunnarsdotter
20. Kerstin Warvsten

Sabel Herrar

   9. Thomas Årnfelt

Sabelträning - Info

Lördagen den 12:e är det sabelträning i Stångebrohallen. Tränare: Steven Slaven. Kontakta Thomas för mer info. 

Nordiska mästerskapen i Sabel

Thomas kom på 15:e plats på NM i Sabel i Köpenhamn helgen den 28/29 april. 

Övriga svenska placeringar var Eric Wigren 8, Jörgen Thorin 9, Johan Claesson 11, Henrik Blomberg 17 och Maja von Stedink 21.

Nya Websidan

Arbetet med den nya websidan påbörjades den 8 maj 2001.