Uncategorized

Brons till Louise på NM

Det blev en mycket lyckad helg i Helsingfors för Linköpings Fäktklubb. Med på resan var våran talangfulla fäktare Louise Ulltjärn, hennes pappa Alexander och klubbens fäktmästare Calin Harbu. Vi kom dit i god tid, redan på fredag morgon och tur var väl det, för Louise fäktutrustning lyckades flygbolaget tappa bort. Hela fredagen gick åt till att ringa runt, söka på på internet, vänta, och vänta, innan vi till slut på kvällen kunde åka ut till flygplatsen och hämta fäktbagen. Sen rask färd till arenan i Esbo för att hinna med den obligatoriska utrustningskontrollen precis innan den stängde. Mat fick fixas under resans gång. Tunnelbana till hotellet i Helsingfors city. Göra i ordning för morgondagens tävling. Sent i säng när så allt till slut var klart.

Tur att tävlingen inte startade så tidigt på lördagmorgonen. När det gäller själva tävlingen så behövs det nog förklaras att på Nordiska Mästerskapet i fäktning så ingår Estland, Lettland och Litauen också i Norden, till skillnad från andra sporter. På lördagen fäktades Louise i U20-klassen, och det gick väl sådär, bara en 48:e plats. Blev väl för mycket stress inför helt enkelt.

På söndagen tackade Louise nej till sin plats i svenska U20-landslaget och lagtävlingen i U20, för att istället fäkta individuellt i sin egen klass, U17. Efter Pouleomgången (motsvarar gruppspel) låg hon på en tionde plats, bara en förlustmatch resten segrar. Sen kom direktelimineringen (cupspelet), det började med 15-5 mot Osipauskaite från Litauen, följt av 15-8 mot Finlands hopp Pallasvesa. Sen blev det svårare, Litauens bästa dam stod på tur, den sjunderankade Pylinova. Louise hamnade ganska omgående i underläge, och fick verkligen kämpa sig tillbaka i matchen, komma ifatt, och så småningom förbi. 15-12 blev det till slut. Sen var det dags för kvartsfinal mot den andraseedade estniskan Kverfeld. Det blev en mycket spännande match, jämnt hela vägen, men till slut kunde Louise dra längsta strået, 15-13. I semifinalen mötte Louise slutsegrarinnan Prokopovic från Litauen, en match som Louise faktiskt ledde hela vägen fram till sista poängen. Tuff förlust med 14-15. Mycket bra fäktat oavsett!