Tävling

TÄVLINGSINFORMATION

[Anmälan] [Utrustning] [Licenser] [Ålderklasser]

ANMÄLAN

För tävlingsinbjudningar se kalendern på www.fencing.se. Tävlingsanmälningar samordnas av Alexander Ulltjärn (mail: alexander-(a)-prospice.se).

Tävla med Linköpings Fäktklubb

Alla som vill tävla får göra det, efter samråd med tränaren. Om du inte tävlat tidigare, men är nyfiken på hur det fungerar, så får du gärna följa med som åskådare till någon tävling vi åker på. Prata med tränaren eller tävlingssamordnaren! Våra mer erfarna fäktare och fäktföräldrar hjälper också de nya att finna sig tillrätta. Observera att klubben ordnar mindre tävlingar, där du inte behöver licens! Detta gäller bland annat Klubbmästerskapet, Dracula Cup och Glögg- och julmustfäktningen.

Så här går det till när vi åker och tävlar på ”riktiga” tävlingar. Du (alternativt din förälder) löser licens på egen hand (se avsnittet om licenser nedan) och anmäler dig sedan till Alexander Ulltjärn (se närmare instruktioner nedan). Tillsammans med föräldrarna samordnar Alexander vilka som ska åka i vilka bilar. Första gångerna du tävlar kan du få låna utrustning från klubben. Om du behöver hjälp med att justera dina vapen eller liknande, avtala i god tid en tid med en erfaren fäktare, så får du hjälp. På så gott som alla tävlingar försöker vi ha med oss en coach. Alla som tävlar för LFK betalar en avgift om 200:- per start (150:- för tävling utan övernattning) till klubben, utöver anmälningsavgiften till tävlingen. Pengarna sätts in på klubbens bankgiro. Alla som åker i någon annans bil bidrar till bränslekostnaden, betala direkt till chauffören. Ta med matsäck, vilken mat som finns att köpa på tävlingsplatsen varierar mycket.

Anmälningsförfarande regionala och nationella tävlingar

För de vanliga tävlingarna skickar Alexander ut inbjudan och instruktioner. Det fungerar så här: Om du planerar att åka på tävling ska du anmäla dig till Alexander Ulltjärn (mail: alexander-(a)-prospice.se). Alexander samordnar alla anmälningar och ordnar med domare om klubben anmäler fler än fyra starter (då måste vi ha en domare med oss, annars får vi betala en avgift om 2000 kr). Ange namn, telefonnummer, samt vilken eller vilka klasser (se åldersindelning nedan) du önskar ställa upp i. Ange också om du/din förälder kan skjutsa till tävlingen!

Anmälningsförfarande S:t Erikscupen

För S:t Erikscupen i Stockholm skickar Alexander ut inbjudan och instruktioner.

Satellittävlingar i världscupen

Riktigt erfarna fäktare kan tas ut till tävlingar i Världscupen. Till så kallade satellittävlingar ger Svenska fäktförbundet detaljerad information om vad som gäller för anmälan här. Notera särskilt följande: ”En (1) månad före tävlingen eller tjugotre (23) dagar före sista anmälningsdag ska fäktare anmälas av respektive förening till aktuell vapenledare.”

ÅLDERSKLASSER

Från och med säsongen 2017/18 gäller följande åldersklasser. (Notera att för ungdomsklasser gäller att man under vårterminen får fylla lika med åldersgränsen.)

  • U11 (Yngre Miniorer): under 11 år
  • U13 (Äldre Miniorer): under 13 år
  • U15 (Ungdom): under 15 år
  • U17 (Kadetter): under 17 år
  • U20 (Juniorer): under 20 år
  • Seniorer: 20 år och över
  • Veteraner ÅK 40: 40-49 år
  • Veteraner ÅK 50: 50-59 år
  • Veteraner ÅK 60+: 60 år och över

Byte av åldersklass sker 1 juli det kalenderår man uppnår ovanstående undre åldersgräns. Dvs en U13 får vara 13år när säsongen slutar. I klasser över seniorer gäller åldersindelning den ålder fäktaren har på tävlingsdagen. Yngre fäktare får tävla i högre klass t.o.m. seniorer. Äldre fäktare får tävla i lägre klass t.o.m. seniorer.

UTRUSTNING

Följande utrustningsbestämmelser gäller för alla tävlingar som arrangeras i Sverige.

Seniorer, U20 Juniorer och U17 Kadetter

Fäktdräkt 800 N. FIE-märkt*
Mask 1600N. FIE-märkt
Underväst 800N. FIE-märkt*
Klinga Klinglängd = max 5**
Klinga Flexibilitet enl. reglementet

U15 Ungdom

Fäktdräkt Hel och ren. Alternativt 800 N FIE-märkt i kombination med hel och ren underväst
Mask 1600N. FIE-märkt
Underväst 800N. FIE-märkt. Alternativt hel och ren i kombination med 800 N fäktdräkt
Klinga Klinglängd = max 5**
Klinga Flexibilitet enl. reglementet

U13 Äldre Miniorer

Fäktdräkt Hel och ren. Alternativt 800 N FIE-märkt i kombination med hel och ren underväst
Mask Fri från skador
Underväst 800N. FIE-märkt. Alternativt hel och ren i kombination med 800 N fäktdräkt
Klinga Klinglängd = max 2**

U11 Yngre Miniorer

Fäktdräkt Hel och ren
Mask Fri från skador
Underväst Hel och ren
Klinga Klinglängd = 0**

Oldboys eller Veteraner

Fäktdräkt 800/350 FIE-märkt
Mask 1600N. FIE-märkt
Underväst 800N. FIE-märkt
Klinga Flexibilitet enl. reglementet

* FIE är Internationella Fäktförbundets förkortning och innebär att plagget uppfyller FIE:s säkerhetsbestämmelser.

** Det finns 3 olika klinglängder. Det är bra om barn träningsfäktar med kortare klingor (klinga 2) eftersom de då får bättre teknik och bättre kontroll över vapnet, även om de åldersmässigt får använda fullängdsklingor (klinga 5).

Fäktare som vill tävla måste själva skaffa sig den utrustning som krävs. Klubben lånar bara ut utrustning för tävling till nybörjare som inte hunnit skaffa utrustning själva. Länkar till olika försäljare av fäktutrustning finns här.

LICENSER

Alla fäktare som vill delta i mästerskapstävlingar eller nationella rankingtävlingar (inklusive Masterstävlingar) måste ha svensk tävlingslicens. Har man inte licens tillåts man inte starta.

Licensavgifterna är:

• 400 kr U15
• 500 kr för U17 och U20
• 1000 kr för seniorer och veteraner.

OBS! Det går inte att anmäla sig till tävlingar utan att ha löst licens!

Information om hur du gör för att lösa licens finns i dokumentet: Att skaffa fäktlicens.

Den svenska tävlingslicensen gäller för tävlingssäsongen 1 juli-30 juni.